2024. április 25., csütörtök

Gyászülés Földi Márta emlékére

Pénteken a Városháza dísztermében gyászülést tartottak az ötvennyolc évesen, tragikus hirtelenséggel elhunyt Földi Márta, a Prosperitati Alapítvány igazgatóbizottságának tagja, a csantavéri helyi közösség közgyűlésének elnöke tiszteletére. Az ülésen jelen voltak Földi Márta családtagjai, barátai, párttársai, munkatársai, többek között Bogdan Laban, Szabadka polgármestere, Bunford Tivadar, a városi képviselő-testület elnöke, Pásztor Bálint köztársasági parlamenti frakcióvezető, Kovács Elvira parlamenti képviselő.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

A gyászülést Bencsik István, nyugalmazott újságíró nyitotta meg, majd Horvát Tímea alpolgármester, a Vajdasági Magyar Szövetség szabadkai szervezetének elnöke mondott gyászbeszédet, amelyben Földi Márta életútját elevenítette fel. Elmondta, hogy Földi Márta 1960-ban született Csantavéren. Egyetemi diplomát az Újvidéki Egyetem Közgazdaságtudományi Karának informatika szakán szerzett. Zenta községben a közigazgatásában a pénzügyi és gazdasági osztály vezetője volt. 2016-ban lett a szabadkai önkormányzat munkatársa, mint Szabadka Város Gazdasági, Gazdaságfejlesztési és Idegenforgalmi Titkárságának osztályvezetője. Kiemelte, hogy aktívan részt vett szülőfaluja közéletében, többek között elnöke volt a Csantavéri Kosárlabda Klub, a Chontafeyer civil szervezet és a csantavéri helyi közösség közgyűlésének is.

– Odaadóan szolgálta a közösséget. Nem félt a kihívásoktól. Csantavéren számos közösségmegmozdító, közösségépítő, hagyományőrző rendezvénynek volt a szervezője. Aktív résztvevője volt a csantavéri helyi szervezet építésének és működtetésének. Megértő és segítőkész, erős és határozott személyiség volt, akire a párttársak, a munkatársak, a barátok, az ismerősök mindig számíthattak – méltatta az elhunytat Horvát Tímea.

Dobó István, a VMSZ intézőbizottsági és elnökségi tagjának szavai szerint Földi Márta mindig önzetlenül és meggyőződésből tett a közösségért. Ezt mi sem bizonyítja jobban annál, mint hogy számos olyan projektum előkészítésének lebonyolításában vett részt, amelyeknek célja a polgártársak életének javítása volt.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Bálint Ágota, a városi közigazgatás vezetőhelyettese, és Jadranka Stantić, a város gazdaságfejlesztési szolgálatának vezetője Földi Mártától, mint szakmailag alapos és kedves munkatárstól búcsúztak.

A Prosperitati Alapítvány nevében Juhász Bálint ügyvezető szólalt fel, akinek elmondása szerint Földi Márta a pályázati döntések világába mosolyt és kedvességet vitt. A szabadidejéből áldozott nagyon sokat a közösségért.

Kudlik Zoltán, a Vajdasági Magyar Közgazdász Társaság elnökségi tagja elmondta, hogy Földi Márta 2010-ben csatlakozott a társasághoz, amelynek 2012-ben elnöke lett. Ebben a tisztségében méltón képviselte a közgazdászokat külföldi konferenciákon, és sokat tett az ifjú közgazdásznemzedék szakmai előmeneteléért.

Végül Bencsik István felolvasta a Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság búcsúlevelét.

Földi Mártát pénteken délután helyezték örök nyugalomra a csantavéri temetőben.