2024. április 25., csütörtök

Ismerkedés a lovakkal

Lovastábor gyerekeknek a kishegyesi lovasklub szervezésében – Szombaton ingyenes csikós-bemutató lesz a Cékus-istállóban – Augusztusban 12 éven felüliek számára lesz lovastábor

A kishegyesi Endukas Lovasklub szervezésében egyhetes lovastábor zajlik Kishegyesen, a Cékus-istállóban. A hétfőn kezdődött tábor célkorosztálya a 7 és 12 év közti gyermekek, tudtuk meg Cékus Lenke táborvezetőtől.

– Negyedik alkalommal szerveztük meg lovastáborunkat, és ez alkalommal 28 gyermek vesz rajta részt. A célkorosztályunk a 7 és 12 év közti gyerekek voltak, akikkel 10 oktató foglalkozik. Összesen 8 lóval dolgozunk, és a tábor 6 napig tart. Mindennap más tevékenység zajlik, és egészen az alapoktól indultunk. Megismerkedtünk a lovak viselkedésével, táplálkozásával és hogy hogyan kell őket tisztán tartani a mindennapi életben. A gyerekek ez alatt a hat nap alatt elsajátítják a helyes csutakolást, a lófelszerelést, a helyes ülést és jár-módokat: lépést, ügetést és vágtát. A munka három csoportban folyik, amiket a szintjükhöz mérten alakítottunk ki. Vannak kezdő, haladó és az ügyesebb kategória, és mindenkivel a szintjének megfelelően foglalkozunk – mondta el a táborvezető, majd arról is szólt, hogy szabadidőben a gyerekek lovaskocsiznak és képességfejlesztő játékokat játszanak. Emellett van medence is, ahol pancsolhatnak a meleg napokon.

Nagy hangsúlyt fektetnek a csapatmunkára és az összetartásra, emellett plusz más dolgok elsajátítására is lehetőségük nyílik a gyerekeknek, ennek érdekében minden napnak van egy külön témája. Volt pl. illedelmesség napja, önzetlenség napja és hasonlók. Minden a lovak köré van építve, de azért figyelünk arra is, hogy valamilyen szinten neveljük a gyerekeket – fogalmazott a táborvezető.

A lovastábor július 13-án, szombaton egy csikósbemutatóval fog véget érni. Ez teljesen ingyenes lesz, és minden érdeklődő megtekintheti Kishegyesen a Cékus-istállóban (Hajnal utca 7.) 15 órától.

Cékus Lenke végezetül arról is beszámolt, hogy augusztus során szerveznek még egy tábort, aminek a 12 év feletti korosztály lesz a célcsoportja. A tábornak a lovagkor lesz a témája, és minden program e köré épül. Lesz pl. harci játék, harci bemutató, lovasíjászat, szablyás bemutató, stb. Erre a táborra legkésőbb július végéig lehet jelentkezni a 063/761-4139-es telefonszámon, illetve a lenkec95@gmail.com e-mail-címen.