2024. március 29., péntek

Két és fél év alatt tizennyolcmilliárd forint

Ismertették a kárpátaljai gazdaságfejlesztési program új pályázati lehetőségeit

Töretlen a hitünk abban, hogy a kárpátaljai magyarságnak van jövője, amit az is alátámaszt, hogy a kárpátaljai magyar közösség sikerrel használta fel saját épülésére a magyar kormány által számára az elmúlt két és fél évben nyújtott több mint 18 milliárd forintnyi gazdaságfejlesztési támogatást – jelentette ki Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Beregszászon, ahol újabb gazdaságfejlesztési programokat és pályázati lehetőségeket hirdetett meg.

Magyar Levente szól az egybegyűlt vállalkozókhoz (Fotó: MTI)

Magyar Levente szól az egybegyűlt vállalkozókhoz (Fotó: MTI)

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola aulájában több száz kárpátaljai magyar vállalkozó előtt mondott beszédében Magyar Levente hangsúlyozta: a magyar kormány továbbra is eltökélt abban, hogy Kárpátalján erősítse a magyar életet azon magyar vállalkozások erősítése révén is, amelyek munkát adnak az embereknek, helyben tartják a fiatalokat.

„Vagyis itt nem egy egyszeri fellángolásról, hanem az anyaország állandósult politikájáról van szó, amit olyan számok támasztanak alá, mint hogy 24 ezer sikeres pályázatot tudhatunk magunk mögött az elmúlt két és fél évben, s az eddigi támogatások összértéke meghaladja a 18 milliárd forintot” – emelte ki.

Bejelentette, július 15-étől mezőgazdasági vállalkozók, gazdálkodó családok újabb támogatásokra pályázhatnak, és a következő fél évben további gazdaságfejlesztési programok meghirdetése várható.

Beszédében Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament képviselője rendkívül sikeresnek nevezte a kárpátaljai magyar vállalkozásoknak nyújtott anyaországi gazdaságfejlesztési támogatást. „A kárpátaljai magyarlakta településeket járva gyönyörű dolgokat, egyebek mellett melegházakat, kertészeteket, traktorokat, gépeket látni lépten-nyomon, amelyek a magyarországi gazdaságfejlesztési támogatásnak köszönhetőek” – emelte ki.