2024. április 16., kedd

Ítéletidő a Halkidikin

Heten meghaltak az Észak-Görögországot sújtó jégesők és szélviharok miatt – Valamennyi szerbiai biztonságban és jól van

Egy görög halász, továbbá két orosz, két román és két cseh turista vesztette életét csütörtökre virradóra Görögországban a heves jégesők, szélviharok és esőzések miatt.

Ez a napelemes tetőszerkezet Nea Plagiában egy autót is meglapított (Fotó: AP via Beta)

Ez a napelemes tetőszerkezet Nea Plagiában egy autót is meglapított (Fotó: AP via Beta)

Az ország északi részén szerda este végigsöprő vihar nagy felfordulást okozott a szerbiai turisták körében is közkedvelt Halkidiki-félszigeten. Hat könnyebb sérüléseket szenvedő turistát tegnap koradélután kiengedtek a Nea Mudania-i klinikáról. Dragana Glišić, a szaloniki szerb konzul megerősítette, hogy valamennyien kisebb horzsolásokat, karcolásokat szenvedtek, és jól vannak. Egy 13 éves szerb lányt, aki fejsérüléseket szenvedett, a szaloniki Genimatasz kórházban ápolnak.

Glišić közölte azt is, hogy egy szerbiai nő, akit eszméletlen állapotban Sztavroszból szállítottak Szalonikibe, nem az ítéletidőben sérült meg, csupán véletlen egybeesés, hogy most hospitalizálták.

Halkidiki első és második nyúlványán, Kasszandrán és Szitónián minden út járható, csak néhány kisebb hegyi utat zártak le. Tegnap délután Kasszandrán helyreállt az áramszolgáltatás, ezzel együtt a telefon- és internetszolgáltatás is.

Egy cseh házaspár akkor vesztette életét, amikor lakókocsijukat a heves széllökések magukkal sodorták. Egy orosz férfinak és a fiának az életét egy kicsavart fa oltotta ki Potídea városában. Egy román nőt és egy nyolcéves gyereket pedig a vihar következtében leszakadt tetőelemek ütöttek agyon Néa Plagiában egy étteremben. Szozopoli környékén egy görög halász vesztette életét. Úgy tudni, bárkájával vízen volt, amikor a vihar lesújtott a térségre.

A tűzoltóság adatai szerint az ítéletidő miatt húszan kerültek kórházba. Egy klinika viszont azt közölte, hogy 60-70 embert is el kellett látniuk, többnyire zúzódások és törések miatt. „Huszonöt éves pályafutásom során, ilyet még nem éltem meg. Megdöbbentően hirtelen és váratlanul történt minden” –  mondta Athanasziosz Kalcasz, az egészségügyi intézmény vezetője az OPEN TV műsorában.

A meteorológusok előrejelzése szerint a térségben újabb – de kisebb intenzitású – zivatarok várhatóak.

Nyitókép: A viharban sok autó és lakókocsi is megrongálódott. A felvétel Szozopoli partján készült (Fotó: AP via Beta)