2024. április 24., szerda

Megújul az ország ivóvízhálózata

Ötvenmillió eurót ruház be az állam az elhanyagolt vezetékek felújításába – Európa hitel és támogatás formájában is segíti az elképzeléseket

Tízmillió eurós donáció folyósításáról kötött megállapodást ma a szerb kormány és az Európai Beruházási Bank (EIB) az országos vízellátási gondok megoldására és továbbfejlesztésére. Ana Brnabić kormányfő szerint több évtizede fennálló problémát orvosolnak majd a támogatott projektum révén, olyanokat, amelyeket az eddigiekben mindenki igyekezett a szőnyeg alá söpörni. A vízhálózaton keletkező veszteségek és egyéb fennakadások miatt a vízellátással szinte minden helyi önkormányzat területén gondok vannak, és a miniszterelnök megítélése szerint a szerbiai polgárok számára létfontosságú támogatásról van szó. Marko Blagojević, a kormány Közberuházási Irodájának vezetője részletezte, hogy voltaképpen egy 50 millió eurós beruházás van készülőben, 40 millió eurót az európai pénzintézet hiteléből, 10 milliót pedig vissza nem térítendő támogatásból fedeznek. Az irodavezető kifejtette, cserélik majd a múlt század hatvanas éveiben aktuális, azbesztet tartalmazó vízvezetékcsöveket, hogy javítsanak az ivóvíz minőségén, s hogy csökkentsék a veszteségeket a rendszerben, melyek egyes helyeken hetven százalékon is túlmutatnak. Egyébként az ivóvízveszteség sehol sem alacsonyabb harminc százaléknál, így nem kérdés, hogy a csere teljesen indokoltnak számít.

Gergely Árpád illusztrációja

Gergely Árpád illusztrációja

Az eddigiekben mintegy hatvan önkormányzatot jelöltek ki, olyanokat, amelyekben rendkívül fontos lenne az ivóvízhálózat feljavítása, a konkrétumokat tartalmazó projektumok készítéséhez viszont csak az előttünk álló időszakban látnak hozzá a finanszírozási háttér ismeretében. Az első 25 község, amelyik elkészíti a projektumot, hamarosan hozzá is láthat a kivitelezéshez, mutatott rá Blagojević.

Minden környezetvédelmi előírást szem előtt tartanak majd az új ivóvízhálózatok kiépítésekor, ismertette a szerződés megkötésekor Dubravka Nègre, az Európai Beruházási Bank nyugat-balkáni vezetője. A hamarosan elkészülő projektumok a becslések szerint mintegy 600 ezer polgár életkörülményeit teszik jobbá, javítanak mindennapjain. Hasonlóan vélekedett Sem Fabrizi, az Európai Unió szerbiai küldöttségének vezetője is, szerinte a kezdeményezés több mint félmillió polgár helyzetét segíti majd közvetlenül.

Felszólalásában a kormányfő néhány konkrét példát is felvázolt: Smederevska Palankán, mint mondta, 65 százalékos a veszteség a vízhálózatban, de vannak 70 százalékos példák is. Olyan ez, mintha száz kisütött vekniből csak harminc kerülne végül a pékségek és boltok polcaira, a többi pedig mindig elveszne, magyarázta Brnabić. A víz ma az egyik legdrágább természeti kincsnek számít, mi pedig elpazaroljuk annak nagy részét, mert folyamatosan nem küszöbölték ki a szolgáltatás során felmerülő meghibásodásokat, és senki sem törődött azokkal az előforduló problémákkal, amelyek a vízgyártól a felhasználókig vezető úton megjelentek, a rendszer elavultságával, figyelmeztetett. Olyan községek is léteznek még az országban, amelyeknek egyes településein még ivóvízhálózat sincs. Batočina is egy ilyen község, az általános iskolás gyerekek még mindig a kútból húzzák fel a vizet, mondta Brnabić.

OLASZ ÉS LENGYEL TÁMOGATÓK

A kormányfő megítélése szerint a bejelentett beruházásoknak azt is eredményezniük kell, hogy a jövőben nagyobb odafigyeléssel működjenek a vízszolgáltatásban érintett állami cégek.

Hozzátette, hogy Olaszország és Lengyelország járultak hozzá a legnagyobb összeggel a donációhoz.

MÉG 200 MILLIÓ ÉRKEZIK?

A vízhálózatba való beruházások a mai szerződéshez kapcsolódó projektumokkal azonban még nem érnek majd véget. A miniszterelnök bejelentette, hogy az ország a Világbankkal további tárgyalásokat folytat annak érdekében, hogy egy 200 millió eurós hitelhez jusson. Ebből a pénzből is a vízhálózat-fejlesztés és szennyvízlevezetés, szennyvíztisztítás területén megírt projektumok kivitelezését finanszíroznák.

HÚSZMILLIÓ EURÓ A FOLYAMI KÖZLEKEDÉSRE

Zorana Mihajlović építési, közlekedési és infrastrukturális miniszter is tárgyalt ma az Európai Beruházási Bank képviselőivel, ezt követően egy 2,7 millió eurós vissza nem térítendő támogatásról írtak alá szerződést a folyami közlekedés fejlesztése érdekében. A szávai hajózást segíti majd három új, húszmillió euró értékű projektum, egyebek mellett hidrometeorológiai állomást építenek és tisztítják a folyómedret. A közlekedésnek minden fajtáját fejleszteni kívánja a kormány, mutatott rá Mihajlović, a folyami a korábbiakban háttérbe szorult, de az ezen a területen megvalósuló projektumok összértéke hamarosan eléri a 200 millió eurót is. A miniszter megjegyezte, hogy dolgoznak a kikötők kapacitásának bővítésén is, és más projektumokról is tárgyalnak a nemzetközi pénztintézetekkel.