2024. április 25., csütörtök

Egyre többen termelnek kendert

Egy év alatt duplájára növekedett az érdeklődés

A B92 hírportál összeállítása szerint Szerbiában egyre népszerűbb az ipari kender. A szerző szerint a bevétel háromszor nagyobb, mint a kukorica esetében. Maja Timotijević, az újvidéki Konoplja Egyesület elnöke arról beszélt, hogy a kender szinte mindenhol megterem, egyedül az agyagos, vagy a savanyú földet nem szereti.

Emellett fontos a megfelelő, mélyreható talaj-előkészítés, tekintettel a növény gyenge gyökérzetére, tette hozzá a szakember, mondván, hogy valamikor a múltban  Vajdaságban még nagyjából 40 ezer hektáron termeltek kendert. Szerbia annak idején Európa legnagyobb kendertermelő országának számított, akkoriban Hódságon volt a kenderbörze és ott alakították az árakat az egész kontinens vonatkozásában.

Timotijević szavai szerint napjainkban a szóban forgó növény iránti érdeklődés folyamatosan növekszik, ez az egyesületbe betagosodók számán is megmutatkozik – idén eddig hatvan termelő tagosodott be. Az egyesület 2016-ban történt megalakításakor Szerbiában mindössze 60 hektáron termeltek ipari kendert, mondta egy korábbi interjújában Timotijević, hozzátéve, hogy egy évvel később már 170 hektáron termeltek kendert. A B92-nek nyilatkozva most azt mondta, hogy tavaly 400 hektáron termelték a növényt, míg idén 800 hektárra számítanak.