2024. április 18., csütörtök

Mezőgazdasági jellegű programokat támogat az önkormányzat

Topolya község mezőgazdasági programjában is szereplő rendezvények társfinanszírozásáról írt alá szerződést tegnap Kislinder Gábor községi elnök a lebonyolító egyesületek képviselőivel. A célra 4,5 millió dinár jut az idén a topolyai költségvetésből, a támogatásról szóló szerződést a polgármester mellett 29 civil szervezet képviselője látta el kézjegyével.

A Gunarasi Gazdakör elnöke, Király Zoltán és Kislinder Gábor községi elnök látják el kézjegyükkel a támogatási szerződést (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A Gunarasi Gazdakör elnöke, Király Zoltán és Kislinder Gábor községi elnök látják el kézjegyükkel a támogatási szerződést (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Ezek a támogatott mezőgazdasági szervezetek, illetve az általuk szervezett rendezvények összhangban vannak valamilyen formában a községi mezőgazdasági programmal. Külön öröm, hogy a 29 pályázó közül nem kellett visszautasítanunk senkit, ami azt jelenti, hogy a múlt évi eszközöket mindenki időben és megfelelő formában elszámolta – nyilatkozta a községi elnök, aki tisztában van azzal, hogy egy-egy komolyabb rendezvény megszervezésére nem elég az önkormányzat által folyósított támogatás, ezért a szervezetek több forrástól igyekeznek eszközhöz jutni.

– A támogatás feltétele, hogy az egyesület a törvényben előírt formában be legyen jegyezve, bizonyítani tudja az aktív működését, illetve, hogy megfelelő formában írt pályázatot adjon át, a másik pedig, ahogy már utaltam is rá, el kell számolni a múlt évi támogatással. Ez után egy arra szakosodott bizottság határoz a támogatásra jogosultak névsoráról – tette hozzá a községi elnök. Azon szervezetek számára, akik nem tudják célszerűen, vagy a megfelelő formában elszámolni a céleszközöket, a község egy tájékoztató jellegű képzést szervez a nyár folyamán.

– Ezt az úgynevezett képzést a civil szervezetek kérésére iktattuk be. Nem kötelező elvégezni azoknak, akik a törvény által előirányozott, megfelelő formában tudnak elszámolni a pénzeszközökkel. Ezen a tájékoztatón előre összeállított kérdésekre kaphatnak választ, tisztázhatják a számukra nem világos pontjait a pályázati rendszernek. Általában jogi-közgazdasági szakkérdések merülnek fel ilyenkor. A képzésen el szokott hangozni az is mondjuk, hogy a helyi közösségeknek kötelezettségük megadni a civil szervezeteiknek az adminisztrációs támogatást. Továbbá a községi önkormányzathoz is lehet fordulni segítségért, hiszen mindannyiunk érdeke, hogy ezek az egyesületek működőképesek legyenek – nyilatkozta Kislinder, aki elmondta azt is, hogy vannak bizonyos rendezvények, amik kiemelt helyen szerepelnek, de a község falvaiban aktív szervezeteket sem szeretnék háttérbe szorítani. Ez alapján a Parasztolimpia lebonyolításában is közreműködő Topolyai Termelők Klubja 700 ezer dináros támogatásban részesült, a pacséri Mezőgazdasági Termelők Egyesülete 450 ezer dinár értékű eszközről írt alá együttműködési szerződést, mint ahogy a Fakó Sport Postagalamb-tenyésztő Klub is. A mi falunk, Kisbelgrádunk Fejlődéséért polgári tömörülés 350 ezer dináros támogatást kapott, a Topolyai Mezőgazdászok Egyesülete pedig 320 ezret.

Király Zoltán, a Gunarasi Gazdakör elnöke elmondta, hogy az idén 170 ezer dináros támogatásban részesültek a község részéről, de hogy minden kiadásukat fedni tudják a falu helyi közösségének pályázatára, illetve a tartományi kiírásokra is jelentkeznek.

– Évről évre számíthatunk a község pályázataira, elsősorban az információs központként is szolgáló irodánk fenntartásra kértünk támogatást. Az egyik legnépszerűbb rendezvényünk a Téli előadássorozat, de rendezünk szántóversenyt, több kiállítást, szakkonferenciát is igyekszünk termelőinkkel meglátogatni – nyilatkozta a mintegy 80 tagot számláló szervezet vezetője.

Fábrik Attila, a bácskossuthfalvi Rizling Szőlészek és Gyümölcsészek Egyesületének elnöke elmondta, hogy korábban 50 ezer dináros támogatásban részesültek a község részéről.

– Mivel elég aktív a szervezetünk, és jelentős a tagságunk, ezért az idén 70 ezer dináros támogatásban részesültünk. Az egyik legnépesebb rendezvényünk a Szüreti napok, tavasszal pedig a Pálinkafesztivál mozgatja meg nem csak a falu, de több vajdasági község és Magyarország pálinkakészítőjét – nyilatkozta Fábrik Attila a támogatási szerződés aláírását követően.

Topolya község emellett 7 millió dináros keretből támogatja a mezőgazdasági termelők adminisztratív-technikai ügyintézéséhez is hozzájáruló szervezeteket. Az anyagi javakban 9 szervezet részesült. Egyebek mellett A mi falunk, Kisbelgrádunk Fejlődéséért polgári tömörülés 1 millió 968 ezer dinár értékben, Topolya Község Fejlesztési Társulása számára 850 ezer dinárt ítéltek meg, Bajsa Mezőgazdasági Egyesülete, és a Zentagunarasi Termelői Klub valamivel több, mint 700 ezer dinár támogatást kapott. A rangsort a községi önkormányzat honlapján is közzé tették.