2024. március 28., csütörtök

Közeledik a megoldás?

Izraeli társtulajdonosokat kapott a nagybecskereki vízgyár
Szerbiában az izraeliek 30 víztisztító rendszert működtetnek (Fotó: Kecskés István)

Szerbiában az izraeliek 30 víztisztító rendszert működtetnek (Fotó: Kecskés István)

Čedomir Janjić, Nagybecskerek polgármestere az elmúlt öt nap alatt immár másodszor látogatott el a vízgyárba, hogy megtekintse a köztársasági támogatásból folyó pótmunkálatokat. A beruházó legújabb ígérete szerint július végén beindulhat a létesítmény próbaüzemeltetése és szeptemberben hivatalosan is üzembe helyezik a 2004 óta várt kapacitást.

Nenad Obradović, a vízgyárat működtető Gruppo Zilio Kft. vezérigazgatója elmondta, hogy tegnap befejeződtek az építészeti pótmunkák a víztározón, két-három napon belül pedig újra beszerelik a csővezetéket, ennek köszönhetően történik majd a nyersvíz első megtisztítása. Néhány napon belül feltölthetik a tározót és hamarosan Franciaországból megérkeznek a még hiányzó alkatrészek. Az igazgató ígérete szerint remélhetőleg a hónap végén megkezdődhet a vízgyár próbaüzemeltetése, kezdetben 30-35 százalékos kapacitással.

A vezérigazgató azt is elmondta, hogy a beruházó jelentős műszaki és anyagi támogatáshoz jut az által, hogy izraeli társaságok kezébe került a Gruppo Zilio Kft. tulajdonának az 50 százaléka. A Rimon LTD és az Avital csoportosulások konzorciumként léptek fel, és a kedden aláírt szerződés értelmében egyaránt 25-25 százalékos részesedésük lett a nagybecskereki vízgyárban. Mint elhangzott, az izraeliek már jelen vannak Szerbiában és összesen mintegy harminc víztisztító rendszert működtetnek. Az igazgató elmondta, hogy a tulajdonjogi változásokról tájékoztatták az állami szerveket és az illetékes bankot is. Azt is bejelentette, hogy a leendő nagykikindai vízgyár megépítésére közösen pályáznak majd az izraeli konzorciummal.