2024. március 28., csütörtök

Néptánccal a közösségért

Szombaton este nagyszabású gálaműsorral zárul a 21. kanizsamonostori néptánctábor

Július 7-e és 13-a között szervezi meg a kanizsamonostori Gyermek- és Ifjúsági Néptánctábort a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület. A két évtizedes múltra visszatekintő tábor a legkisebbektől a legnagyobbakig minden korosztályt megszólít.

Az óvodások népi játékokat tanulnak Domokosné Jegercsik Erikától (Gergely József felvétele)

Az óvodások népi játékokat tanulnak Domokosné Jegercsik Erikától (Gergely József felvétele)

A nagyobbak somogyi és magyarpalatkai táncokat tanulnak, az élő zenét felváltva biztosítja a két csoportnak a szabadkai Duhaj zenekar. A legkisebbek nem sátoroznak a táborban: reggel jönnek, délután már mennek is haza. Addig pedig Domokosné Jegercsik Erika foglalkozik velük, aki tanítónői és óvónői végzettsége mellett gyerektáncoktatói szakvizsgát is szerzett. Csókai lévén ő maga is az egyesület rendezvényein nevelkedett, később segítőként járt el a táborba. Már harmadik éve a legkisebbek vezetőjeként tevékenykedik, vagyis a tábor folyamán tucatnyi óvodást tanít népi játékokra és a későbbi néptánctanuláshoz szükséges alapokra.

– Minden évben más tájegység népi játékait vesszük elő, most turai játékfűzéseket tanulunk. És persze az ennek a korosztálynak megfelelő néptáncalapokat is tanítom nekik – hangsúlyozta, hozzátéve, szerinte a tábor attól egyedülálló, hogy családias hangulatban telik az idő. A tábor értékeket képvisel, és nemcsak a Délvidék, hanem a teljes Kárpát-medence területének táncaira, népszokásaira épít.

Tóth Rozália az egyesület asszony- és leánykórusának, valamint az óvodások énekcsoportjának a vezetője. A kezdetektől részt vesz a tábor életében, és úgy látja, a gyerekeknek szükségük van arra, hogy egy hétre kiszakadjanak a mindennapokból.

– A tábor lehetőséget ad a barátkozásra, a hagyományőrzésre. A gyerekek jól érzik magukat, táncolnak, játszanak, leteszik a mobiltelefonjukat. Nincs táblagép, nincs tévé, magukra kell hagyatkozniuk – fogalmazott.

Somogyi táncok Gazsó Tiborral és Varga Violával (Gergely József felvétele)

Somogyi táncok Gazsó Tiborral és Varga Violával (Gergely József felvétele)

Ezzel Gazsó Tibor – Somi néptáncoktató is egyetért, aki Varga Violával somogyi táncokat tanít a haladó szinten lévő táborlakóknak. Őt az motiválja, hogy minőséget próbáljon csempészni a gyerekek életébe.

– Annak idején talán tartalmasabb, értékesebb életet tudtak élni az emberek. Kint az utcán, mezítláb futkosva a porban, egy zsíros kenyérrel is boldogok tudtak lenni. Mi pedig a nagy jólétben nem tudunk magunkkal mit kezdeni. Ezzel a gyerekeink is így vannak. Emellett az itt megfeszített tempóban megtanult alapokra szeptembertől tudunk majd építeni a gyerekekkel. Ezt már tavaly kipróbáltuk, akkor így készültünk fel a Kőketáncra egy jó kis koreográfiával – fejtette ki Somi, aki szerint a legfontosabb nem is a néptánc, hanem a kollektív érzés. A néptánc egy eszköz, amivel a gyerekek megtapasztalhatják a közösséghez való tartozást, a kapcsolódást.

Bicskei Kornélia hatodik osztályos tanuló, hat éve táncol.

– Óvodás koromban kezdtem néptáncra járni. A kedvencem a somogyi tánc, és a Somiék a kedvenc oktatóim, ezért nagyon örülök, hogy a táborban is ezt táncolhatom velük. A táborban az a legjobb, hogy barátkozhatunk, és új lépéseket tanulhatunk. Mindig jönnek új néptáncosok is, de a régiek közül is sokan visszajárnak – magyarázta.

Árgyelán Edina Kitti néptáncoktató Békéscsabáról érkezett Kanizsamonostorra: Szabó Róbert óbecsei származású néptáncoktató osztálytársa volt, vele jött a bánáti néptánctáborba. Rutinosan bánik a fiatal lányokkal, pedig még csak egy éve néptáncoktató.

– Egy éve tanítok néptáncot Szarvason, héttől tizenhárom éves korú gyerekeknek. A táborban idősebb lányokat is tanítok, ez még nekem új. A párommal magyarpalatkai táncokat tanítunk a csoportnak. Én nagyon szeretem az erdélyi táncokat, azon belül a mezőségieket. A palatkai is egy mezőségi tánc – hangsúlyozta.

A délelőtti és délutáni próbák mellett egyéb kikapcsolódási lehetőségek is a gyerekek rendelkezésére állnak. Minden délután kézműves-foglalkozásokon vehetnek részt, ahol egyebek mellett keszkenőt díszítenek, gyöngyöt fűznek, és kukoricacsuhéval is dolgoznak. Szombaton, a tábor zárásaként pedig gálaműsor keretében mutatják be a szülőknek és a nagyszülőknek, mit sikerült egy hét alatt elsajátítaniuk.

A rendezvény a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt rendezvénye. Az MNT támogatása mellett Csóka község önkormányzata, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg.