2024. március 29., péntek

Az újszülött planéta-projekt

Mozgásszínházi előadást mutattak be a kisiskolások

Adán a Szarvas Gábor Könyvtár támogatásával egyhetes színjátszó tábort tartottak tizennégy adai és moholi nyolc és tizenhárom év közötti gyermek részvételével, akik Drubina Orsolya szegedi rendező-koreográfus vezetésével Az újszülött planéta-projekt című mozgásszínházi előadást készítették el. A darabot kedden este mutatták be nagy sikerrel az adai színházteremben a július 3. és 9. között zajlott bejárós tábor zárásaként.

A különleges mozgásszínházi előadás egy pillanata (Csincsik Zsolt felvétele)

A különleges mozgásszínházi előadás egy pillanata (Csincsik Zsolt felvétele)

– Színházi rendezőként jöttem Adára már harmadik alkalommal. Két évvel ezelőtt készítettük el a Csomótündér című előadásunkat, előtte pedig A rettentő görög vitéz című mesejátékot mutattuk be. Ennek a tábornak született egy mozgásszínházi bemutatója, amelynek a címe Az újszülött planéta-projekt. Szerettem volna a gyerekek mozgás iránti érdeklődését, illetve azt a fajta mozgást, amit ismernek, egy koreográfiával megmutatni. Azt játszottuk el, hogy egy ismeretlen bolygón vagyunk, amelynek lakói különféle emberi attribútumokra emlékeztető törzsi dolgokat találnak, majd megpróbálják megidézni az embereknek a világát. Az előadásunk vége pedig az, hogy visszamennek a bolygólakók a saját élőhelyükre, mert nem szeretnének ebbe a fajta életvitelbe belecsöppenni – mondta Drubina Orsolya, aki szerint sikeres és eredményes szín-házi munka zajlott az elmúlt egy hét alatt.

A tábor szuper volt, mert rengeteg energiával tudtunk dolgoz-ni, nagyon sok mozgáselemet tudtam megismertetni gyerekek-kel, akiknél odafigyeltem a légzéstechnikára is. Nagyon sokszor azt éreztem, miközben dolgoztunk, hogy én is rengeteget tanulok tőlük. Leginkább amiatt szeretek itt lenni, mert van egy közös rezgésünk, és vitán felül áll, hogy számunkra is a közösség a legfontosabb. Az előadást az a fajta közösségi együttlét mozgatja, amiben ezt az egy hetet eltöltöttük. A próbák délelőtt kezdődtek, aztán otthon ebéd és egy kis csendes pihenő következett, majd egészen késő estig, kilenc óráig próbáltunk, hogy a bemutatón meg tudjuk mutatni, mire vagyunk képesek. Ha több időnk lenne, biztosan lenne mit fejleszteni az előadáson, akkor talán még hosszabb lehet-ne, még több izgalmas elemmel, viszont mindig azt érzem, hogy csodálatos érzés ide jönni, mert Ada fantasztikus hely, és minden elismerésem a szülőké, ugyanis egy nagyon jó előadást tudtunk létrehozni ezekkel a gyerekkel – közölte a színházi rendező-koreográfus, aki jövőre is szeretne Adán színjátszó tábort tartani a gyerekeknek.