2024. április 25., csütörtök

Zsinórban háromszor túl sok lenne

Roberto Bautista, a 31 éves spanyol teniszező, aki egész pályafutását híresebb honfitársai, Rafael Nadal, David Ferrer és Feliciano Lopez árnyékában töltötte, a mezőny egyik legharciasabb és legkiegyensúlyozottabb játékosának számít. Legtöbb meccse után az emberben felmerül a kérdés, hogyan lehetséges, hogy nincs a legjobb tíz között, amire minden adottsága megvan, a válasz pedig, hogy sehogyan sem tudott eljutni a legnagyobb tornák zárócsatározásaira, hisz rendre fennakadt a legnagyobbak hálójában.

Bautista idén már kétszer legyőzte a világelsőt, de most Đoković az esélyesebb (Fotó: Beta/AP)

Bautista idén már kétszer legyőzte a világelsőt, de most Đoković az esélyesebb (Fotó: Beta/AP)

Az idei Wimbledonon sem számított komoly esélyesnek az elődöntőre, noha elkerülte a Đoković, Nadal, Federer triót, hisz az ő negyedében volt Alexander Zverev, Kevin Anderson, Karen Hacsanov, Miloš Raonić és Stan Wawrinka, és nehezen volt elképzelhető, hogy mindezek mellett menetelni tudna a négy legjobb közé. De sikerült neki, és pénteken 14 órától élete első nagy elődöntőjében Đokovićtyal csatázhat, méghozzá nem is esélytelenként. Bautista ugyanis az idén kétszer játszott a világelsővel, és Dohában meg Miamiban is le tudta győzni. Kicsit hihetetlenül hangzik, hogy harmadszorra is sikerülhetne neki, elsősorban, mert Wimbledont Novak sokkal komolyabban fogja fel, mint az említett két tornát, és a hagyomány is a spanyol ellen szól, hisz a szerbet eddig csak négyen, Nadal, Federer, Murray és Roddick, tudták zsinórban több mint kétszer legyőzni, tetejében ilyesmire már hat éve nem volt példa, egészen pontosan Nadal 2013-ben befejeződött rövid sikersorozata óta.

Ha Đoković holnap is legalább olyan jól játszik, mint Goffin ellen az első játszma közepétől kezdve, ő a döntő várományosa. Azt pedig, hogy vasárnap a serlegmeccsen ki lehetne az ellenfele, még nehezebb megjósolni. Nadal és Federer 40. egymás közötti rangadója következik. Mindketten jó formában vannak, amiről a negyeddöntőben meggyőződhettünk – Federer például 100. wimbledoni győzelmét aratta –, és nem sokat számít, hogy Nadal 24:15-re vezet, s hogy öt hete a Roland Garros elődöntőjében lehengerelte a svájci veteránt.

S míg a férfiaknál pénteken van a döntő előtti leszámolás napja, a nőknél ma délután tudtuk meg a két serlegvárományos nevét. Elsőnek a román Simona Halep nyert, magabiztos játékkal verte az ukrán Elina Szvitolinát, amivel ötödik döntőjét harcolta ki, szombaton a második serlegért játszik – tavaly a Roland Garros bajnoka volt – a ranglistán pedig feljutott a 4. helyre. Serena Williams még könnyebben nyert a cseh Barbora Strycová ellen, és a 32. döntőjében a 24. serlegért játszik a nagy tornákon, ha pedig a párosokat is számba vesszük, már a 40. titulusát nyerheti. Serena és Halep mérlege 9:1-re áll az amerikai javára.