VIZES VB, KVANGDZSU

Dél-Koreán a világ szeme

EKK

2019. július 11., 09:13

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Július 12. és 28. között Kvangdzsura figyel a világ, legalábbis ami a vizes sportágak rajongóit illeti, hiszen a dél-koreai város ad otthont a világbajnokságnak, ahol az úszó-, műugró-, szinkronúszó-, nyíltvíziúszó-, szupertoronyugró- és vízilabda-válogatottak mérik össze tudásukat, és harcolnak a legtöbb esetben olimpiai kvótát érő dobogós helyekért.

Előtérben a vízilabda mérkőzések helyszínéül szolgáló ideiglenes medence, háttérben pedig az Aquatics Center

Előtérben a vízilabda mérkőzések helyszínéül szolgáló ideiglenes medence, háttérben pedig az Aquatics Center

Nem ez az első világverseny a városban, 2015-ben Kvangdzsu rendezhette a nyári Universiadét, ami minden tekintetben felülmúlta az elképzeléseket, így várhatóan az idei vb-nek is kiváló házigazdája lesz. A versenyek nagy részét épp a 2015-ös viadalra épített Aquatics Centerben rendezik meg, a nyílt vízi úszást a Naju-tóban tartják, míg a vízilabdázók és a szinkronúszók ideiglenes helyszínt kapnak.

A viadal a műugrók és szinkronúszók pénteki selejtezőivel, majd az esti megnyitóünnepséggel kezdődik, a nyílt vízi úszók szombaton ugranak először vízbe, a vízilabdatorna pedig vasárnap, a női mérkőzésekkel veszi kezdetét. Az úszók rajtolnak legkésőbb, majd csak 21-én kezdenek.

A magyar és a szerb úszó-, illetve vízilabda-válogatottak kereteiről már korábban hírt adtunk, nyilvánvaló, hogy a magyar úszók vérmes reményekkel utaznak majd a megmérettetésre, Hosszú Katinkától, Cseh Lászlótól és Milák Kristóftól is érmet vár Sós Csaba szövetségi kapitány, de a többiek is okozhatnak kellemes meglepetést.

A pólósok mezőnye mind a férfi-, mind a női szakágban tartogathat némi meglepetést, egyelőre nem tudni, az új szabályokhoz mely válogatottak tudnak leginkább alkalmazkodni. A belgrádi Világliga ugyan engedett némi bepillantást a jelenlegi helyzetbe, több csapat is azonban átalakult a június végi kerethez képest. Märcz Tamás magyar kapitány teljesen más, a nevek alapján jóval ütőképesebb csapatnak ad lehetőséget Dél-Koreában, míg Dejan Savić itthon hagyja a nagyágyúkat. A horvátok várhatóan a legerősebb felállítással érkeznek, hiszen az első két helyezett tokiói kvótát szerez, ami a vb-cím mellett természetesen prioritást élvez ebben az évben. A magyar lányok ugyan gyengélkednek az utóbbi időszakban, de Bíró Attila szavaiból kiindulva, kijöhet nekik a lépés Kavangdzsuban, és odaérhetnek a dobogóra, leírni semmiképp sem szabad őket.

A nyílt vízi úszók közül Rasovszky Kristóf egyértelműen éremesélyes, sőt, nem csak egy számban, ráadásul az 5, 10 és 25 kilométeres egyéni mellett a váltót is vállalta. Tokiói vízumra hatalmas esélye van, hiszen 10 km-en például az első 10 célba érkező olimpiai kvótát szerez.

A legtöbben már megérkeztek a Távol-Keletre, a versenyzők, csapatok többsége Japánban zárta a felkészülés utolsó szakaszát, s az akklimatizációt követően érkezik a világbajnokság helyszínére.

A vízilabda-vb csoportjai, férfiak, A csoport: Szerbia, Montenegró, Görögország, Dél-Korea. B csoport: Ausztrália, Horvátország, Egyesült Államok, Kazahsztán. C csoport: Magyarország, Spanyolország, Új-Zéland, Dél-Afrika. D csoport: Németország, Brazília, Olaszország, Japán. Az 1. forduló (hétfő): Szerbia–Montenegró (1.30), Dél-Korea–Görögország (2.50), Egyesült Államok–Kazahsztán (4.10), Horvátország–Ausztrália (5.30), Dél-Afrika–Spanyolország (9.30), Új-Zéland–Magyarország (10.50:), Brazília–Olaszország (12.10), Németország–Japán (13.30).

Nők, A csoport: USA, Hollandia, Új-Zéland, Dél-Afrika. B csoport: Oroszország, Kanada, Magyarország, Dél-Korea. C csoport: Spanyolország, Görögország, Kuba, Kazahsztán. D csoport: Ausztrália, Kína, Olaszország, Japán. Az 1. forduló (vasárnap): Dél-Afrika–Hollandia (1.30). Új-Zéland–USA (2.50), Kanada–Oroszország (4.10), Magyarország–Dél-Korea (5.30), Kuba–Kazahsztán (9.30), Görögország–Spanyolország (10.50), Japán–Kína (12.10), Olaszország–Ausztrália (13.30).

 „Jó előérzetem van”

A zentai Szabó Szebasztián bizakodó a vb előtt

A vajdasági magyarok valószínűleg a zentai Szabó Szebasztián debütálására kíváncsiak legjobban, a Tisza-parti tehetség az utolsó utáni pillanatban került be a magyar keretbe, de bátran kijelenthetjük, az utóbbi időben igazolta, pillangón bizony ott van a helye a nagyok között. A válogatott tegnap indult Dél-Koreába, Szebi a reptérről még röviden nyilatkozott lapunknak.

Hogy telt a felkészülés?

Többé-kevésbé elégedett vagyok az elmúlt időszakkal, sikerült elvégezni a tervezett munkát. A módszeren nem változtattunk jelentősen, úgy készültem, ahogy a márciusi, debreceni magyar országos bajnokság előtt is, akkor bevált, remélem, most is. Igyekeztünk még inkább tökéletesíteni a technikán, odafigyeltünk az apró részletekre. A nehezén túl vagyunk, 10 nap van hátra a vb-ig, igyekszünk akklimatizálódni, ráhangolódni a versenyre.

Ez az első világversenyed a magyar válogatott színeiben. Milyen a hangulat a csapatban?

A legtöbbjüket már korábbról ismerem, a múlt hónapban a csapat nagyobb része együtt volt Rómában. Egyelőre nem érezhető a feszültség, mindenki igyekszik barátságosan, jó kedélyűen viselkedni. Örülök, hogy köztük lehetek.

Mire számítasz Kvangdzsuban?

Egyéniben, 50 pillangón elvárás a döntő, ahol aztán bármi megtörténhet. Nem szeretnék a rúd elé szaladni, de képesnek érzem magam egy kiváló eredményre, jó formában vagyok, remélem, sikerül is megmutatnom, és legtöbbet kihozni magamból. Örülök a lehetőségnek, izgatottan várom már az éles helyzeteket, jó előérzetem van a vb-vel kapcsolatban.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége