2024. április 19., péntek

Romániában is „hiánycikk” a munkaerő

A szomszédos ország elsősorban Vietnamból, Srí Lankából és Nepálból várja a munkásokat

A B92 hírösszeállítása szerint a román kormány megnöveli a nem európai uniós állampolgárok foglalkoztatási kvótáját, ami újabb 30 ezer munkavállalási engedély kiállítását teszi majd lehetővé.

Az említett intézkedés állítólag arra vezethető vissza, hogy a helyi gazdasági társaságok egyszerűen nem találnak munkást. Elsősorban az építőipari és a hajóépítési ágazatban képtelenség Romániában alkalmazottat találni.

Korábban még az volt a terv, hogy idén 13 500, nem uniós állampolgár kaphat munkavállalási engedélyt, majd év elején 20 ezerre növelték ezt a számot, most pedig 30 ezerre növelnék.

A hírösszeállítás szerint az elmúlt néhány évben Romániában elsősorban kínai és törökországi munkásokat alkalmaztak, most viszont minden jel arra utal, hogy Vietnam, India, Nepál és Srí Lanka lehetnek azok az országok, ahonnan Románia a legtöbb munkást várja. A munkaügyi minisztérium kimutatása szerint nagyjából 60 ezer azoknak a munkahelyeknek a száma, amelyeket egyszerűen képtelenek betölteni a romániai munkaadók.