2024. április 25., csütörtök

Öt témáról Macronnal

Az előzetes bejelentések szerint a polgárok is lehetőséget kapnak a francia államfővel való találkozásra

Egymást követik az elemzések és a találgatások azzal kapcsolatban, hogy mely témák kerülnek majd tárgyalóasztalra Emmanuel Macron francia államfő jövő heti kétnapos szerbiai látogatásának alkalmával. A Blic napilap tudni véli, hogy a felek öt témát járnak körbe: csatlakozhat-e Szerbia az Európai Unióhoz 2028 előtt? – ami mindenféleképpen fontos téma, tekintettel Macronnak az EU bővítésével kapcsolatos álláspontjára –; továbbá a pristinai védővám; miként lehetne elmélyíteni a Szerbia és a Franciaország közötti gazdasági együttműködést; milyenek a lehetőségek az együttműködés magasabb szintre emelésére a biztonság területén, valamint a kultúra területén való együttműködés fokozása.

Mint azt már Aleksandar Vučić köztársasági elnök is kilátásba helyezte, a látogatás alkalmával a tervek szerint 20, túlnyomóan a gazdasághoz kapcsolódó államközi megállapodást írnak alá a felek.

A Politika napilap arról írt, hogy az előzetes bejelentésekkel ellenben Macron nem Oroszországból, hanem Párizsból érkezik Szerbiába. A Politika azt is fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a francia államfőt felesége nem kíséri el Szerbiába. Emmanuel Macron látogatása Aleksandar Vučić számára az idei év egyik legfontosabb külpolitikai eseménye lesz, jegyzi meg az említett napilap, amely azt is tudni véli, hogy miután megérkezik a Nikola Tesla repülőtérre, Macron ugyanott leleplezi az emléktáblát, amely a repülőtér egy francia vállalat által kivitelezett korszerűsítésére hivatott emlékeztetni. Ezután Macron felkeresi az Újtemetőt, továbbá a Belgrád védőinek az emlékművét, majd a Kalemegdánt és a Hála Franciaországnak elnevezésű, 1930-ban leleplezett emlékművet, amelynek tövében a polgárok is találkozhatnak a francia államfővel. A Vučić–Macron hivatalos tárgyalásra a látogatás második napján kerül sor, írja a Politika.

Az is kiderült, hogy a vendég biztonságáról 4000 – 5000 szerbiai rendőr, valamint a rendőrségi és katonai különleges alakulatok további tagjai gondoskodnak. Emellett a francia államfőt a franciaországi biztonsági szolgálatok 100 tagja is elkíséri Belgrádba.