2024. április 19., péntek

„Ne hagyjátok a határon túli magyarokat!”

Magyarországi társtámogatással megvalósított óvodafejlesztési projektumok eredményét mutatták be ma Kishegyesen
Pásztor István: Az ember egy életen át visszatérhet a gyermekkor szépségének emlékeihez (Ótos András felvétele)

Pásztor István: Az ember egy életen át visszatérhet a gyermekkor szépségének emlékeihez (Ótos András felvétele)

Az élet és a mindennapok általában olyanok, hogy a szürke napok sorába olykor beékelődik egy csodálatos nap is, amelyre érdemes visszaemlékezni, amelyből erőt lehet meríteni, s ilyen napnak számít az óvodások támogatását célzó kezdeményezések megvalósulásának a napja is, hangsúlyozta ma Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke Kishegyesen, a Pán Péter Iskoláskor Előtti Intézmény udvarában, az Ovi-Sport Közhasznú Alapítvány támogatásával és Kishegyes Helyi Közösségének közreműködésével elkészült első vajdasági Kazal Ovi-Sportpálya átadásán. Az óvodások fejlődését, játékát segítő sportpálya megnyitásán túl csodálatosnak ítélte a mai napot már csak azért is, mert életében először találkozhatott és beszélhetett Rúzsa Magdolna kishegyesi származású Máté Péter-díjas énekesnővel, aki a projektum védnökeként volt jelen, s akire már első televíziós szereplése óta felnéztek sokan, így, saját bevallása szerint, a VMSZ elnöke is.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

– Hiszem azt, hogy mindannyiunk életének meghatározó eleme, honnan származunk, mit viszünk onnan magunkkal, bárhova is sodorjon bennünket a sors. Fontos az, hogy gyerekkorunkban megfelelő körülmények között élhessünk és élményekkel gazdagodhassunk. Így érhetjük el azt, hogy egész életünkben egy apró, de jelentőségteljes szabadságot, megnyugvást jelentsen számunkra a közeg, ahonnan jöttünk, bármilyen körülmények között is találjuk magunkat – emelte ki beszédében a pártelnök.

Rúzsa Magdolna a mozgásfejlesztés fontosságára helyezte a hangsúlyt, s visszaemlékezett arra, amikor maga is ebbe az óvodába járt, itt játszott. A gyerekek játékként élik meg a sportot és a mozgást, erre kell alapozni, mert a mai társadalomban már megítélése szerint nem kap eléggé hangsúlyos szerepet a gyerekek mozgásának a fontossága. Maga is az egészséges életmód híve, mint mondta, a folyamatos fellépések jó kondíciót igényelnek, így az étkezés mellett sportolással: lovaglással, boksszal, futással igyekszik formában tartani magát. Dr. Molnár Andrea, az Ovi-Sport Alapítvány elnöke kiemelte, hogy Buzánszky Jenő, az Aranycsapat labdarúgójának az örökségét kívánja megőrizni és annak szellemiségében folytatni a munkát az alapítvány, Buzánszky pedig rendkívül fontosnak tartotta a határon túli közösségek felkarolását is, ezért járta Magyarország mellett az elcsatolt területeket is, hordozta az Aranycsapat üzenetét és hírét. Molnár elmondta, egyik utolsó kívánsága éppen az volt: ne hagyjátok a határon túli magyarokat. Halálos ágyán feküdt, amikor meg kellett ígérnie az alapítvány jelenlegi vezetőjének, hogy eszerint cselekszik majd, s odafigyel a nemzettest ezen részére is. Molnár örömének adott hangot, hogy végre Vajdaságban is megvalósult egy beruházás, s hogy éppen Rúzsa Magdolna falujában adhatták át a multifunkcionális, több labdasport kipróbálását is lehetővé tevő pályát.

Az eseményt, más meghívottak mellett, megtisztelte részvételével mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, dr. Csige Gábor szabadkai vezető konzul, Szöllősi György, a magyar futball és a Puskás-ügyek nagykövete, ifj. Buzánszky Jenő, az Ovi-Sport Alapítvány alapítói jogok gyakorlói megbízottja, ifj. Lomniczi Zoltán, az Aranycsapat Emlékév Testület elnöke, Hendrich Balázs, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség vezérigazgatója, Nyakas Laura, a beruházásban részt vett EXIM Bank marketing- és kommunikációs igazgatója.

Nemcsak ezt az ovisportpályát adták azonban át ma a faluban, a sporthelyszín felavatását követően ugyanis ünnepélyesen rendeltetésre bocsátották a Magyar Nemzeti Tanács jóvoltából, Magyarország Kormányának támogatásával megvalósított játszóteret is a Pán Péter Iskoláskor Előtti Intézmény Gazdászati Óvodájának udvarában. Hajnal Jenő lapunknak adott nyilatkozatában elmondta, hogy a magyar kormánnyal közösen megvalósított Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében a Délvidéken eddig nyolcvan óvodát építettek, újítottak fel, kettőt Kishegyesen, egyiknek az átadása történt meg tegnap este. Rámutatott arra, hogy a játszótér szimbolizálja a program célját: nem kiemelt óvodákat kívánnak létesíteni, hanem európai mércéknek megfelelő feltételeket akarnak teremteni mindenütt, ahol magyar gyerekek élnek és járnak iskoláskor előtti intézménybe.