2024. április 24., szerda

Évtizedes rekordot döntött a devizatartalék

Az SZNB 2,75 százalékra csökkentette az alapkamatot

A Szerbiai Nemzeti Bank (SZNB) közölte, hogy bruttó és nettó devizatartalékai június végén elérték a 2000 óta jegyzett legmagasabb szintet. A bruttó tartalékok összege 12 milliárd 146 millió euró volt, 490,5 millió euróval több, mint májusban.

Az utóbbi egy évben a bruttó devizatartalékok több mint egymilliárd euróval növekedtek, mégpedig olyan időszakban, amikor az állam csaknem 1,9 millió euró adósságot törlesztett. Ez azt jelenti, hangsúlyozza a jegybank, hogy a tartalékok „más tényezők alapján növekedtek”, legnagyobb mértékben annak köszönhetően, hogy a központi bank 1.375 millió eurót vásárolt a hazai devizapiacon, ami a tartalékduzzasztás legegészségesebb módja.

A szerb központi bank igazgatótanácsa tegnap döntött a kamatvágásról is, a testület az irányadó kamatot 25 bázisponttal, 3 százalékról 2,75 százalékra csökkentette. A SZNB kiadott közleményében azzal indokolta a kamatvágást, hogy a kedvező gazdasági folyamatok megteremtették a feltételét, hogy az alapkamatot a célinfláció szintjéhez közelítsék, amivel a gazdaság erősödéséhez kívánnak lendületet adni.

Megjegyezték, az inflációt már hat éve sikerül alacsony szinten tartani. Hozzátették: az évközi infláció májusban – a központi bank igazgatótanácsa előrejelzésével összhangban – 2,2 százalékra mérséklődött.