2024. április 19., péntek

Putyin a világ egyik leggazdagabb embere lenne?

Lehetséges, hogy az orosz államfő a világ legtehetősebb polgárai közé tartozik, de titkolja ezt – mondja Luke Harding újságíró, író, és hozzáteszi, Oroszországban egyébként is tabunak számít Putyin pénze. A The Guardian volt munkatársa az Összeesküvés: Titkos találkozók, piszkos pénz, és hogyan segítette győzelemre Oroszország Trumpot? című könyvében foglalkozott a témával, mégpedig orosz kormányzati körökből származó információk alapján.

„Azt mondták, hogy szerintük Putyin vagyona körülbelül 40 milliárd dollárt ér, ez pedig tíz évvel ezelőtt volt” – nyilatkozta Harding a Biznis insajder portálnak. Mint állítja, Oroszországban kleptokrácia uralkodik, ami az elnök hasznára válik. Ez a politikai és állami korrupció olyan formája, ahol az állam vagy a kormány fő célja, hogy a politikai vezetők és a hozzájuk közelálló gazdasági társaságok, az oligarchia folyamatos gazdagodását szolgálja, a nép kárára.

„A legnagyobb kőolajtársaságokról van szó, valamint az orosz államvezetéshez tartozó számos multimilliárdosról. Putyin a piramis csúcsa, noha fizetése hivatalosan évi 100.000 dollár. Állítólag az orosz elnök ellenőrzése alatt van a Surgutnyeftegaz kőolajcég 37 százaléka, vannak részvényei a Gunvor kereskedelmi cégben...” – meséli Harding. Becslések szerint 2021-ben Putyin vagyona már 70 milliárd dollár volt.

„Az egész orosz elit tudja, hogy ő »a város leggazdagabb fiúja«, rendszerük szépsége azonban abban rejlik, hogy az egészből formálisan semmi sem az övé, hanem ügynökeié, akik közül egyesekkel szemben Amerika szankciókat vezetett be” – magyarázza Harding.

A pénz a hatalom része, Putyint pedig a hatalom érdekli.