2024. április 19., péntek

„Bort, búzát, békességet…”

Ismét Felsőhegyen lesz az aratóverseny

Július 13-án és 14-én harmincadik alkalommal rendezik meg a „Bort, búzát, békességet…” elnevezésű Kárpát-medencei aratóünnepet, illetve 59. alkalommal az aratóversenyt.

Ősz Szabó Imre, az aratóverseny fő szervezője szerint függetlenül attól, hogy az elmúlt évek során több alkalommal is Zenta közelében tartották meg a rendezvényt, a szervezése mindig is a felsőhegyiek feladata volt. Hozzátette, a rendezvény rangját is igyekeznek visszavarázsolni, ezért ismét kétnapos lesz az ünnepi kavalkád, és szeretnének minél több aratócsapatot elhívni Felsőhegyre. Ez manapság egyáltalán nem könnyű feladat, mivel a csapatok tagjai egyre inkább kiöregednek, a visszajelzések alapján azonban mintegy negyven csapat vesz majd részt az idei aratóversenyen, amelyre eddig Magyarországról csaknem húsz csapat nevezett be.

Az aratók megmérettetése mellett a rendezvény első napján kezdetét veszi a kispályás focibajnokság, valamint horgászversenyt is szerveznek a szombati napon, vasárnap pedig parasztbirkózásban, kötélhúzásban, tarlófutásban és karlenyomásban is összemérhetik felkészültségüket a markos legények. Ősz Szabó Imre ennek kapcsán elmondta, hogy ezekkel a rendezvényekkel a falu sportéletét igyekszenek feléleszteni, ugyanakkor a kézi aratás mellett a lovakkal történő szántást is be szeretnék mutatni.

Első nap, július 13-án, szombaton reggel nyolc órai kezdettel horgászversenyt tartanak, valamint ugyanekkor fogadják a szerbiai árvízkárosultakat is. A kispályás focitorna délelőtt kilenc órakor kezdődik a felsőhegyi iskola pályáján, délben pedig a mezeivirág-kötészetet és muskátlikiállítást is megtekinthetik az érdeklődők. A hagyományos aratóünnepi kiállítást délután egy órakor nyitják meg, két órakor a kisgazdakorona-, illetve az aratókoszorú-kötészeti verseny következik. Ezt három órától az ostorpattogtató verseny követi, este hét órától hálaadó ökumenikus szentmise lesz, majd a rendezvénysorozat első napja szabadtéri diszkóval ér véget. Másnap, július 14-én a szervezők a falu központjában reggel hét órakor fogadják az aratócsapatokat, amelyeknek tagjai fogatos kocsikon vonulnak ki az aratóverseny helyszínére, a falu melletti búzaföldek egyikére. Reggel nyolc órakor az aratóebéd gasztronómiai verseny résztvevői is nekiláthatnak a főzésnek. Az aratóverseny megnyitóját délelőtt fél kilenckor tartják meg, majd miután kiértek a felsőhegyi malom és Csillagfalu mögött található aratóparcellára, kilenc órától az aratófrüstök bemutatásával kezdetét veszi az aratóverseny is.

A verseny szünetében tíz órától a lovakkal való ugarolást is megtekinthetik a jelenlévők, majd 11 órától az 59. „Ha legény vagy, gyere velem kaszálni” elnevezésű gyorsasági aratóverseny vajdasági döntője következik. Délben tarlófutásra, illetve parasztkocsitoló versenyre is benevezhetnek a vállalkozó kedvűek. Az ebéd után a szervezők parasztbirkózásra, karlenyomó versenyre és kötélhúzásra invitálják a jelenlévőket, délután fél öttől kerül sor az eredményhirdetésre, amit aratógála, aratóbál és egy sztárvendég fellépése követ majd. Az érdeklődők a 061/111-5926-os mobilszámon, Ősz Szabó Imrénél nevezhetnek be a megmérettetésekre.