2024. április 19., péntek

Kezdődik a kényszer-betakarítás Törökbecsén

Az idén a kukoricát sem a gazda fogja leszedni, ha azt illegálisan termesztette állami termőföldön

Csaknem 117 hektáron kezdi meg a napokban a kényszer-betakarítást Törökbecse önkormányzata – ennyi illegálisan használt állami termőföldről nem a gazdák fogják learatni a búzát, a szóját, a herét, a napraforgót, de a cukorrépát sem ők szedik majd fel.

A törökbecsei önkormányzat június derekán felhívással fordult azok felé a termelők felé, akik a község területén lévő állami földeken jogalap nélkül munkálták meg a termőföldet, és ebben arra szólították fel őket, hogy jelentkezzenek a törökbecsei közigazgatási hivatal mezőgazdasággal megbízott személyénél annak érdekében, hogy peren kívüli megállapodással rendezzék a helyzetet. Ezzel a lehetőséggel mindössze öten éltek – ők a bérleti díj háromszorosát, azaz hektáronként 894 eurót fizetnek majd büntetésként.

Milan Stojšin, a polgármester mezőgazdasággal megbízott tanácsosa elmondta: Bocsáron 17, Kumánon csaknem 7,5, Beodrán több mint 39 és Törökbecsén mintegy 53 hektárnyi állami tulajdonban lévő földterületet vetettek be illegálisan a gazdák, ebből búza megközelítőleg 49, napraforgó 43, here 14 és szója 2 hektáron termett. Az illetékesek azt ígérik: az idén már a kukoricát is le fogják szedni az illegálisan használt parcellákról.

Törökbecse önkormányzata 2016-ban Szerbiában elsőként döntött úgy, hogy az akkor életbe lépett mezőgazdasági földekről szóló törvénymódosítással és kiegészítéssel összhangban elejét veszi az illegális földhasználati gyakorlatnak. A tavalyi – a mostaninál jóval szerényebb mértékű – kényszer-betakarítás 400 ezer dinárjába került az önkormányzatnak. Az akkor learatott búzáért kapott bevétel 40 százaléka Törökbecsén maradt, 30-30 százalék pedig a tartományt, illetve az államot illette meg. Az így szerzett pénzt az önkormányzat a mezőgazdaság fejlesztésére, például dűlőutak építésére fordította.