2024. április 24., szerda

Energia-hatékony felújítás

Több, mint tizenöt millió dinár értékű támogatás a Gerontológiai Központnak

A kormány egy külön költségvetési alapból támogatja a helyi önkormányzatokat abban, hogy az energiahatékonyságot figyelembe véve újítsanak fel középületeket. Ebből az alapból kerül felújításra a szabadkai Gerontológiai Központnak a Központ II. helyi közösségben található épülete. Az erről szóló 15,3 millió dinár értékű szerződést szerdán vette át dr. Nenad Ivanišević, a Gerontológiai Központ igazgatója Stevica Deđanskitól, a bányászati és energetikai minisztérium államtitkárától.

Nataša Aleksić, Slavoljub Arsenijević, Stevica Deđanski, Nenad Ivanišević (Fotó: Patyi Szilárd)

Nataša Aleksić, Slavoljub Arsenijević, Stevica Deđanski, Nenad Ivanišević (Fotó: Patyi Szilárd)

A szerződésátadás alkalmából megtartott sajtótájékoztatón Nataša Aleksić, a Szabadkai Városi Tanács oktatással megbízott tagja kiemelte, hogy a projektum jó példája a város és a köztársasági, valamint a tartományi szervek együttműködésének. A projektum megvalósításához a város valamivel kevesebb, mint négymillió dinárral járul hozzá.

Stevica Deđanski a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a kormány a tartományi energiaügyi titkársággal együttműködve az energiahatékonyságot szeretné fejleszteni. Ennek érdekében hozták létre 2014-ben a költségvetési alapot. Az elmúlt évben az alapból tizennégy projektumot támogattak, s ennek köszönhetően mintegy 2,3 millió kilowatt órát takarítanak meg évente. Az államtitkár hozzátette, hogy a kormány jelenleg egy, a költségvetéstől független pénzalap kidolgozásán munkálkodik az energiatakarékosságra irányuló projektumok támogatására, amely várhatóan az év végére létre jön.

Slavoljub Arsenijević, a tartományi energiaügyi titkár segédje bejelentette, hogy a tartományi kormány kedden az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal megállapodást írt alá a tartományi középületek energiahatékonyságának vizsgálatáról.