2024. április 20., szombat

Munkasarkok gyerekeknek

Óvodapedagógusok továbbképzése Tordán
Felkészülni a változásokra (Kecskés István felvétele)

Felkészülni a változásokra (Kecskés István felvétele)

A Brunszvik Teréz Magyar Óvodapedagógusok Egyesülete háromnapos, akkreditált továbbképzést tart Tordán, óvónők és tanítók számára. A foglalkozások tegnap kezdődtek a helybeli Művelődési Otthonban. A továbbképzés iránt a várakozásnál is nagyobb volt az érdeklődés: összesen 36 hallgatója és öt előadója lesz a sokoldalú továbbképzésnek, melyen az óvodapedagógusok megismerkedhetnek a mindenkor időszerű témákról, de az óvodai foglalkozás terén kilátásba helyezett változásokról is. A továbbképzésnek külön jelentősége van a szórványban dolgozó óvodapedagógusok számára, hiszen nekik kevesebb lehetőségük van az anyanyelven való szakmai továbbképzésre.

A házigazda szerepét a közép-bánáti Torda vállalta, amely különben is a rendezvényeiről ismert a vidéken. Ahogy Dobai János, a helyi közösség elnöke mondta: szeretnék még egyszer bebizonyítani, hogy tudnak jó házigazdák lenni. Minden feltétel biztosított a funkcionális Művelődési Házban és a szállás is biztosított a helybeli Vadászotthonban. A vendégeknek a munka mellett alkalmuk lesz megismerkedni Tordával és környékével. 

Az óvodapedagógusokat köszöntötte Puskás János, a Vajdasági Pedagógiai Intézet igazgatója, aki elmondta, hogy az Intézet átalakulóban van egy képzőközponttá, amely majd lehetővé teszi azt, hogy az óvodapedagógusok tribünök, konferenciák, kerekasztal-beszélgetések formájában tovább fejlesszék tudásukat. Külön kiemelte a digitális kompetenciák fejlesztésének a fontosságát az óvodai foglalkozásokban is.

A továbbképzés előadói: Körmöci Katalin, a budapesti Óvodai nevelés folyóirat főszerkesztője, prof. dr. H. Tóth István kandidátus, nyelvész, (Prága–Budapest–Beregszász), Molnár Krekity Olga Radnóti-díjas versmondó, Kovács Hanna kishegyesi néptáncoktató és dr. Szőke Anna Brunszvik Teréz-díjas óvodapedagógus.

– A kompetencia-elvű óvodai oktatás új nevelési program, amelynek lényege, hogy a csoportos foglalkozás helyett sokféle lehetőséget adjunk a gyerekeknek a munkasarkok révén. Az áttérés nem lesz könnyű, hiszen az óvodapedagógusok erre még nincsenek fölkészítve, kellő tér sincs erre mindenütt. A program előlátja, hogy hét munkasarkot létesítsünk, egy témakört pedig úgy kell földolgozni majd, hogy mi csak elindítunk egy-egy ötletet és a gyerek választ. Az óvónőnek nagyon résen kell lenni, beírni, hogy reagált a gyerek. Viszont az ilyen munkához legalább két óvónő kellene. De mi próbáljuk ezekre a kihívásokra felkészíteni az óvónőket. A nehézségek ellenére nem kell pánikba esni – mondta dr. Szőke Anna.