2024. március 29., péntek
WIMBLEDON

Berrettini kérte a számlát

A torna szakaszához mért elvárásokat felülmúló játékkal jutott be Novak Đoković a Wimbledon negyeddöntőjébe. Az első kiemelt bő száz perc alatt fölényesen győzte le 21 éves francia kihívóját, a minden kétséget kizáróan tehetséges Ugo Humbert-t, akinek ötször nyerte el az adogatását, közben riválisának egyetlen breakelési alkalmat sem engedélyezett. Đoković ezzel még egy lépéssel közelebb került a címvédéshez, ami, ha sikerül, ötödik wimbledoni titulusát jelenti, az új pontokkal pedig tovább erősítette világelsőségét.

Karolína Muchovának fáradtan már nem volt esélye a negyeddöntőben (Fotó: Beta/AP)

Karolína Muchovának fáradtan már nem volt esélye a negyeddöntőben (Fotó: Beta/AP)

A nyolcaddöntőben Novakon kívül a nagyok triójának másik két tagja, Rafael Nadal és Roger Federer is könnyű győzelmet aratott. A belga David Goffin és a spanyol Fernando Verdasco meccse a várt szoros csatában telt, az egyetlen meglepetés pedig az argentin Guido Pella győzelme az elődöntőre is esélyesnek látott kanadai Miloš Raonić felett. Pella 0:2-es hátrányból fordította meg a meccset, a negyedik szettben meccslabdát is mentett, majd az ötödikben ő hagyott ki három győzelmi esélyt, melyeket Raonić nagy adogatásokkal mentett, végül a negyedikkel jutott a nyolc legjobb közé. Pella ma a spanyol Roberto Bautistával játszik, bármelyikük nyer, az lesz a legjobb eredménye a nagy tornákon. A győztes pénteken a négy között a ma 14 órakor kezdődő Đoković–Goffin meccs nyertesével csatázhat majd a döntőért. A másik ágon kialakulóban van a Federer–Nadal elődöntő, nehéz ugyanis elképzelni, hogy ma megoldhatatlan problémák elé állíthatja a spanyolt Sam Querrey, a svájcit pedig Kej Nisikori.

A nap egyik érdekes mozzanata a Federer–Berrettini meccs után történt, amikor a svájci gratulált a hétfőn este szerényen teljesített olasznak az eddigi sikeres idényért, az pedig kérte tőle a számlát az alig 70 perces meccsen kapott leckéért.

A nőknél a nyolcaddöntő utolsó meccsein a cseh Karolína Muchová egy maratoni meccsen legyőzte neves honfitársnőjét és névrokonát, Karolína Plíškovát, amivel Ashleigh Barty számára megőrizte a világelsőséget, Johanna Konta kiütötte a kétszeres bajnok PetraKvitovát, míg Simona Halep megállította a 15 éves amerikai Cori Gauff menetelését. Tegnap a negyeddöntőben két volt világelső, Serena Williams és Halep jutott tovább, de Muchovának már sok volt ez a tempó, s bár szorongatta Jelena Szvitolinát, a tapasztaltabb ukrán végül nyert. Az amerikai holnap a KontaStrycová találkozó győztesével, a román pedig Szvitolinávaltalálkozik.