2024. április 24., szerda

A néptánc a második közös anyanyelv

Tiszakálmánfalva (Budiszava) és a magyarországi Baks testvérvárosok szoros kapcsolatáról mi sem árulkodik jobban, mint az, hogy az idén immár hetedik alkalommal szervezték meg a nyári néptánc- és hagyományápoló foglalkozások táborát a gyerekek számára. A négynapos tábornak az idén Tiszakálmánfalva volt a házigazdája, a sátrakat a helyi Katolikus Kör udvarában állították fel. A gyerekek a tábor ideje alatt néptáncokat és népdalokat tanultak, különböző kézműves foglalkozásokon és ügyességi játékokban vettek részt, valamint Újvidékre, a Péterváradi várba is ellátogattak. Milánovity Ottilia, a tiszakálmánfalvi Petőfi Sándor ME elnöke elmondta, hogy mintegy ötven gyermek vett részt a táborban.

A budiszavai tábor részvevői a Péterváradi várban (Fotó: Fehér Ildikó)

A budiszavai tábor részvevői a Péterváradi várban (Fotó: Fehér Ildikó)

A nemezelők csoporja (Fotó: Fehér Ildikó)

A nemezelők csoporja (Fotó: Fehér Ildikó)

Történelemóra (Fotó: Fehér Ildikó)

Történelemóra (Fotó: Fehér Ildikó)

A tánc a második anyanyelv (Fotó: Fehér Ildikó)

A tánc a második anyanyelv (Fotó: Fehér Ildikó)

− Baksról húszan érkeztek hozzánk, valamint Tiszakálmánfalváról és a környékbeli településekről még mintegy harminc gyermek sátorozott a Katolikus Kör udvarában. Aktív és gazdag programot készítettünk a gyerekek számára. A helyi Petőfi Sándor ME Árvácska kézimunkacsoportjának tagja, Csévári Ágnes tartotta a kézműves foglalkozást, a gyerekek szalagból rózsákat fontak, valamint nemezeléssel ékszereket, hajdíszeket készítettek, a nemezelős foglalkozást Lukács Valéria tartotta. A Mutasd meg, mit tudsz! elnevezésű szabad foglalkozás keretében azok a gyerekek, akik karatéra járnak, bemutatták e harci művészet mozdulatait. A fiúk fociztak, valamint a kötélhúzásban is kipróbálhatták magukat. Táncpróbák és énekpróbák is voltak, az elsajátított táncokat pedig a gálaműsor keretében a gyerekek be is mutatták a közönségnek. Lukács Imre és zenekara muzsikáltak ez alkalommal. Az esti órákban a laza programé volt a főszerep, valamint bográcsost is főztünk. A Péterváradi várba is ellátogattunk, aminek nagyon örültek a gyerekek – mondta Milánovity Ottilia. A gyerekek a néptáncoktatást is nagyon élvezték.

– Hajdúsági táncokat és dalokat tanított a gyerekeknek Budimlity Ármin és Lukács Kata táncoktató. A gyerekek nagyon jó példát mutatnak egymásnak. Sokat tanulnak egymástól, barátságok alakultak ki. A tánc ebben nagy segítség, mert például a táncházban egy tiszakálmánfalvi fiú táncoltatott egy baksi lányt. A tánc révén szavak nélkül is megértik egymást. A gyerekeknek van egy közös anyanyelvük, de a néptánc az a második közös anyanyelvük – mondta Balogné Váradi Brigitta, a baksi és ópusztaszeri tánccsoport vezetője.

A tábort az egyik évben Tiszakálmánfalván, a következő évben pedig Bakson tartják meg, így a gyerekeknek alkalmuk adódik utazni is.

– Mi most negyedik alkalommal vendégeskedünk Tiszakálmánfalván, a gyerekek nagyon várják a nyár eleji időszakot, amikor újra találkozhatnak vajdasági pajtásaikkal. Szeretik a közösségépítő programokat, valamint a kirándulásnak is örültek. Igaz, a hőség egy kicsit megviselte őket, de estére mindig felélénkültek – vallotta Tóthné Kispál Ágnes tanár.

Búza Zsolt, Baks polgármestere elmondta, hogy a tábor igen pozitív kezdeményezés.

– Úgy vélem, hogy nagyon jó ötlet volt a néptáncosoktól ez a tábor, hiszen a fiatalok a legfogékonyabbak, rugalmasak, kreatívak, alkalmazkodóak. A baksi fiatalok nagyon várják azt, hogy ellátogassanak Vajdaságba. Barátságok születnek, és tanulnak egymástól. Valójában Tiszakálmánfalvára mi hazajövünk, úgy fogadnak minket, mint bármely más településen Magyarországon, sőt, sokkal nagyobb lelkesedéssel és szeretettel. A gyerekek nagyon élvezték a vár látogatását, azt, hogy betekintést kaphattak a vár életébe és építészetébe. Az egész tábort és a vajdasági látogatásukat szerintem pár év múlva fogják igazán értékelni, amikor már nem a játékról és az önfeledt gyermekkorról szól az élet, hanem arról, hogy valójában ráéreznek arra, hogy az itteni fiataloknak milyen érzés a szórványban élni, milyen érzés Vajdaságban élni úgy, hogy mindennap harcolnak magyarságtudatukért, nemzeti tudatukért – hangsúlyozta Búza Zsolt.

A négynapos tábort jövőre Bakson szervezik meg. 

Balogné Váradi Brigitta és Tóthné Kispál Ágnes (Fotó: Fehér Ildikó)

Balogné Váradi Brigitta és Tóthné Kispál Ágnes (Fotó: Fehér Ildikó)

Búza Zsolt és Milánovity Ottilia (Fotó: Fehér Ildikó)

Búza Zsolt és Milánovity Ottilia (Fotó: Fehér Ildikó)