2024. március 29., péntek

Nem csiholtak tüzet a szikrák

Pontot tett a néhány napos ellenségeskedésre Belgrád és Szófia
Bojko Boriszov és Ana Brnabić (Fotó: Beta)

Bojko Boriszov és Ana Brnabić (Fotó: Beta)

Békejobbot nyújtott egymásnak a Délkelet-európai Együttműködési Folyamat bosznia-hercegovinai Jahorinán megtartott plenáris ülését követően Bojko Boriszov bolgár és Ana Brnabić szerb kormányfő, miután a két állam között heves vita alakult ki Boriszov Koszovó függetlenségével kapcsolatos kijelentése után.

Brnabić bolgár kollégája mellett nyilatkozva közölte, hogy a szomszédos állam Szerbia kiváló partnerének számít, így semmi szükség sincs a nézeteltérésekre és a vitákra. A szerb miniszterelnök úgy vélekedett, hogy számos közös projektumot, infrastrukturális beruházást kezdett meg a két ország, s az együttműködésnek a kitaposott úton kell tovább haladnia. „Pontot tettünk az ellenségeskedésekre és a feszültségre”, nyilatkozta Brnabić. Az újságírók Boriszovot is megkérdezték, mi a véleménye minderről, aki csupán Brnabić szavait ismételte meg: „Pont, pont…” Ezt követően együtt távoztak az újságírók gyűrűjéből.

Korábban a szerb kormány vezetője azt mondta, hogy Aleksandar Vučić államfő kiváló kapcsolatokat épített ki Bulgáriával, különösen Boriszovval, így feladatának érzi ezeknek a kapcsolatoknak az ápolását, megóvását.

Mint ismeretes, Boriszov azt mondta, hogy az Európai Bizottság új külügyi főképviselőjének független államként kellene kezelnie Koszovót, tekintet nélkül arra, hogy egyes uniós államok, mint például Spanyolország, nem értenek egyet ezzel a politikával. A kijelentést követően nem kellett sokat várni a szerbiai reakcióra sem, Ivica Dačić azt mondta, hogy a hivatalos uniós politika nem arról szól, hogy Koszovó egy független ország, s a bolgár kormányfő, aki úgy gondolja, hogy Koszovó mégis független, jobban tenné, ha tiszteletben tartaná ezt az álláspontot, s nem leckéztetné az új külpolitikai felelőst. Aleksandar Vučić ugyanakkor közölte: meggyőződése, hogy a szikrák után a két állam kapcsolata hamarosan visszatér a megszokott régi kerékvágásba, s arra tett ígéretet, hogy ehhez maga is hozzájárul majd. Emlékeztetett arra, hogy Bulgária elismerte Koszovó függetlenségét, ami tényállás, különbséget jelent a szerb és a bolgár politikai felfogás között, ennek ellenére azonban lehetséges a jószomszédi kapcsolatoknak az építése.

A bolgár álláspontról az EBESZ szlovákiai ülésén beszélget majd Ekaterina Zakharieva külügyminiszterrel a szerb diplomácia vezetője is.