2024. március 29., péntek

Kevesebb, minőségtelen, de elegendő

Milan Postran: Nem lenne szabad a búzát 20 dináros áron alul átvenni

Átlagon aluli lesz a búzahozam, 2,5 millió tonna körüli termés várható, a minőség is átlag alatti – nyilatkozta Milan Prostran mezőgazdasági szakértő. A Beta hírügynökségnek elmondta: az ország búzatermő vidékein a héten, a hegyvidékeken pedig a jövő héten fejeződik be az aratás.

„Az 550 000 hektáros vetésterületnek mindössze a 30 százalékán került földbe a mag optimális határidőben, a gazdák keveset fektettek a búza táplálásába és az agrotechnikai eljárásokba, azután jött az aszályos, majd az esős időszak, az eredmény pedig – szerény. A viszonylag gyenge hozamot pótolja a nagyobb vetésterület, hiszen voltak évek, amikor ennél kevesebbet vetettek” – mondta Milan Prostran, hozzátéve, hogy olyan esztendőkre is emlékeznek, amikor nem kevesebb, mint 800 000 hektáron termett kenyérgabona.

A gyengébb termést pótolja a nagyobb vetésterület (Fotó: Ótos András)

A gyengébb termést pótolja a nagyobb vetésterület (Fotó: Ótos András)

Ha az idei termésből elvesszük a hazai szükségletekre elegendő mennyiséget, még mindig marad kb. egymillió tonna kivitelre, de jó, 24-25 dináros árra csak akkor lehet majd számítani, amikor javul a minőség, és a kiváló termést elkülönítik a gyengébbtől, nem pedig úgy, mint ahogyan eddig ment, vagyis hogy mindet összeöntik egy helyre.

„A Köztársasági Árutartalékok Igazgatósága 25 000 tonnát vásárol fel 20 dináros áron, és azt gondolom, hogy nem lenne szabad ennél alacsonyabb áron átvenni. A búza az alapvető élelmiszerek közé tartozik, különösen a szegény országokban, és nem kellene megengedni, hogy destimulálják a termelőket” – fejtette ki Prostran, és emlékeztetett arra, hogy korábban prémiummal serkentették a búzatermesztést. A szakember szerint Szerbiában nem lenne szabad 300 000 hektárnál kevesebb búzát vetni.

„A múlt század 80-as éveiben megtörtént, hogy kiváló búza termett, majdnem mind kiszállítottuk, azután pedig kénytelenek voltunk külföldről behozni »valami szemetet«, amit valószínűleg a hajók fenekén söpörtek össze” – figyelmeztetett Prostran.

Jovica Jakšić, a Szerbiai Mezőgazdasági Termelők Független Egyesületének elnöke is megerősítette, hogy az idei búza minőségével nem lehetünk elégedettek. Szerinte az Árutartalékok részéről felkínált felvásárlási ár nem indíthatja be a piacot, mert túl keveset vásárolnak fel. „Horvátországban 18-19 dinár a búza, de fizetik a 30 százalékos, vagyis nagyjából 5 dináros vámot és a szállítási költségeket, ezekkel együtt eléri a 25 dinárt, tehát a malmoknak és a kereskedőknek kifizetődik ennyit adni a búzáért Szerbiában is – mondta Jakšić.