2024. április 24., szerda

Fejlesztések a Mezőgazdasági Iskolában

Konferenciateremet kap a topolyai középiskola – Ősztől elektronikus napló – Jelentős informatikai fejlesztés anyaországi támogatással – Önjáró rakodót vásárol az iskola

Folyamatosak a beruházások a Mezőgazdasági Iskolában, ezek megvalósítását pedig elsősorban a nyári időszakra koncentrálják. Anyaországi és tartományi forrásokból tantermeket újítanak fel, konferenciatermet építenek, a tangazdaság újabb munkagéppel gazdagodik. Ősztől pedig megszűnnek a hagyományos naplók és áttérnek az elektronikus naplóvezetésre.

Épül az új konferenciaterem (Tóth Péter felvétele)

Épül az új konferenciaterem (Tóth Péter felvétele)

Tóth Tibor, az iskola igazgatója arról számolt be, hogy az intézményben nincs, illetve eddig nem volt megfelelő helyiség olyan összejövetelek, konferenciák, tanácskozások megszervezésére, melyen többen vesznek részt. A tantermek befogadóképessége korlátozott, általában 20–30 diákra tervezték, ugyanakkor jelen pillanatban a tanári karban több, mint hetvenen dolgoznak. Ez a probléma most megoldódni látszik, ugyanis a Magyar Nemzeti Tanács hathatós segítségével, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. mintegy 3,2 millió forintnyi, azaz valamivel több, mint 1 millió dinár értékben támogatja egy konferenciaterem megépítését. Ezt egy már meglévő épület mellett építik fel, több fázisban.

Az igazgató azt is elmondta, hogy szintén az alapkezelő támogatásának köszönhetően egy informatikai tantermet is felszerelnek, ősztől ugyanis ebben az iskolában elektronikusan vezetik majd a naplót. Többek között ezért is fontos ez a fejlesztés.

– Most pillanatnyilag az első fázis végénél tartunk. Az épület kibővítése megtörtént, a falak, az ablakok átrakása, a tetőszerkezet meghosszabbítása, tehát ezek a „durvább” munkálatok elkészültek. A második fázisban tervezzünk majd a szigetelést, a terem elektromos hálózatának a kibővítését, a plafon kialakítását, a padlózat rendbetételét és a falfestést – fogalmazott az igazgató, majd azt is hozzátette, hogy a konferenciaterem kiépítésének második fázisára is jóváhagytak egy 3,2 millió forintos keretösszeget.

Tóthtól megtudtuk, hogy az informatikai eszközökre mintegy 2 millió forintnyi összeget sikerült biztosítani. Ebből konkrétan 16 számítógépet tudtak beszerezni és egy projektort, ami lehetővé teszi a meglévő számítógépek lecserélését a tantermekben. Ezek a gépek már be vannak szerelve és működnek is, ami nagy segítséget jelent a tanároknak és a tanulóknak, hiszen a tanításban és a tananyagnak az elsajátításában jelentenek könnyítést. Az igazgató elmondta azt is, hogy a számítógépeket egyéb célokra is használni tudják. Pillanatnyilag is folyik az elektronikus napló bevezetése, szeptembertől pedig teljesen át fognak állni az elektronikus rendszerre. Akkortól kizárólag informatikai úton tudják majd ellátni ezeket a feladatokat.

Emellett az iskola bútorzatának a felújítására 1,5 millió forint értékű összeget kaptak a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-től. Ebből egy tanteremben komplett lecseréltek székeket és az asztalokat, valamint a laboratóriumban is új székeket vásároltak. Az épülőben lévő konferenciateremnek a bútorzatát is sikerült már beszerezni. Asztalokra, székekre, számítógép-asztalra és tanári katedrára is szükség volt. Ez utóbbiból sikerült nyolcat beszereznünk.

Tóth Tibor igazgató elmondta, hogy a tangazdaságon is folyamatban van egy közbeszerzés. A tartományi mezőgazdasági titkárságon keresztül sikerült eszközöket biztosítani. 600 ezer dinár értékben egy önjáró rakodó beszerzését tervezik, ami nagy segítséget fog nyújtani az állattenyésztésben – a trágyázás, a trágya rakodása-mozgatása terén, valamint a szalma betakarításánál. Van már egy körbálázó prése a tangazdaságnak, és a rakodóval válik kompletté a betakarítást végző vonal, fogalmazott az igazgató.

Nyitókép: Épül az új konferenciaterem (Tóth Péter felvétele)