2024. április 19., péntek

Angyalok oltalmában

Megújult a Szent Őrangyalok-templom orgonája

A magyarkanizsai Szent Őrangyalok templomának homlokzatán olvasható a felirat, amely a Bibliából származik, és amelyet minden arra járó legalább egyszer az életében hálával vesz észre, vigaszként a legnehezebb pillanataiban.

„Angyalainak parancsolt felőled, hogy őrizzenek téged.” Úgy tűnik, hogy az angyalok különös gonddal viseltetnek a bent lévők iránt is, talán ennek is köszönhető, hogy vasárnap felemelő pillanat részesei lehettek a hívők. A hosszas, minden részletre kiterjedő munka gyümölcsét arathatták le, ugyanis hónapokon át dolgoztak a magyarországi Varga László orgonaépítő és munkatársai otthon és a helyszínen is. A templom orgonáját szinte újjáépítették, amelyet vasárnap fel is szenteltek. A barokk stílusú orgonát Zapletán Géza helyi plébános megbízásából újították fel és bővítették ki a templom 250. évfordulója alkalmából, annak történetéről pedig az orgonaépítő mester tudott információkkal szolgálni, mint ahogyan arról is, milyen munkálatokat végeztek el.

– Megőriztük az első manuált, ami eredeti, 1700-as állapotot tükröz, és kibővítettük egy hangstílusában hozzá illeszkedővel. Egy késő barokk hangképpel kibővítettük a második manuált, illetve a pedált, valamint kapott egy olyan új játékasztalt is, ami illik a hangszerhez – magyarázta Varga László, aki elmondta, az orgona az 1700-as évek végén készült, és Besztercebányáról hozták ide, már használtan. 1934-ben egy zágrábi mester, Milan Majdak építette át az orgonát olyan módon, hogy ezt a kis pozitívot kiegészítette még egy regiszterrel. A mostani viszont egy különféle támogatások révén megvalósult teljes körű újjáépítés volt, amihez mások mellett a magyarkanizsai önkormányzat és több magánszemély is hozzájárult.