2024. április 25., csütörtök

Az év fesztiválja lesz Adán

A július 19-én és 20-án megrendezésre kerülő III. FEST-en az újjáalakult M-Virus vajdasági zenekar is fellép

Az egykori jugoszláv tagköztársaságokban még javába dúlt az esztelen öldöklés, amikor néhány vállalkozó kedvű adai fiatal, a fejszéjét igencsak kemény fába vágva, egy fesztivált rendezett, amely nyaranta egyfajta oázisa volt a kiváló blues és rockzenének, s nem utolsósorban a vékonyabb pénztárcájú vajdasági fiatalok számára is lehetővé tette, hogy élőben bulizzanak első kategóriás magyarországi és szerbiai rockzenekarok fellépésére, a helyi, fiatal zenekaroknak pedig egyfajta ugródeszkaként fellépési, illetve bemutatkozási lehetőséget is biztosított. Az Ada Fest kilenc éven keresztül évről évre rangosabb neveket vonultatott fel a színpadán, egészen 2002-ig, amikor 16 évre elcsöndesült Ada, átadva a helyét a környező községekben megrendezésre kerülő kisebb-nagyobb fesztiváloknak. Az Ada Fest egészen tavalyelőttig egyfajta Csipkerózsika-álomba süllyedt, amikor is a régi szervezői, érettebb fejjel és szerény formában, az álmaikat viszont továbbra is dédelgetve újjáélesztették a fesztivált, s 2017-ben, az adai Vadvirág Művelődési Egyesület székházában nagy sikerrel megrendezték az első Mini Ada Festet, majd pedig a sikerből új erőt merítve, tavaly késő ősszel meg lett tartva a második fesztivál is, most pedig július 19-én és 20-án szélesebb keretek közt, egy nem akármilyen helyen és zenei kínálattal. Az idei fesztivál helyszíne ugyanis a sokak által szeretett, de sajnos huzamosabb ideje zárva lévő moholi Annuska klub lesz, a fellépők között pedig ott lesz a szabadkai Faust és a kétezres években óriási népszerűségnek örvendő, nemrég újjáalakult M Virus zenekar is!

A rendezvénysorozat kapcsán Illés Ferenc, az adai Baraparty zenekar tagja és a fesztivál egyik főszervezője napilapunknak nyilatkozva elmondta, hogy az idén sikerült meggyőzniük az adai községi vezetést arról, hogy a fesztiválra nagy igény mutatkozik, és érdemes pénzt fektetni a megrendezésébe.

Az elmúlt két év alatt két kis méretű, de nagyon színvonalas zárt fesztivált szerveztünk, nagyon pozitív visszajelzésekkel – mesélte, hozzáfűzve: arról is meggyőzték az önkormányzatot, hogy ők szabadtéren is meg tudják szervezni ezt a bulit, ami a múltban kilenc éven keresztül öregbítette Ada község hírnevét. Ezt követően a szervezők eldöntötték azt is, hogy a szabadtéri fesztivált a fent említett egykori koncerthelyszínen szervezik meg. Az épületet, illetve az udvarát egyébként az adai Zöldike Természetvédelmi Civil Szervezet tartja folyamatosan karban.

Virág Imre, a Baraparty vezetője és a másik fő szervező szerint az idei bulira egy olyan repertoárt igyekeznek összehozni, amely iránt a középkorúak körében is nagy az érdeklődés.

Így vannak olyan zenekarok, akik a kilencvenes években, illetve a kétezres évek elején tényleg letettek valamit az asztalra, és nagy rajongótáboruk van a mai napig is – magyarázta, s hozzáfűzte, hogy amikor többen is meghallották, hogy az M Virus is újra összeáll a fesztivál kedvéért, azon nyomban eldöntötték, hogy ott lesznek.

Nehéz megmozgatni az idősebb embereket, de amikor meghallották a hírt, azon nyomban érdeklődni kezdtek – jegyezte meg, s elmondta azt is, hogy ezek a helyi nevek sokkal több embert vonzanak be a fesztiválra.

Az M Virus zenekar (Basity Zoltán – gitár/ ének, Varró Gábor – gitár, Kozma Lajos basszusgitár és Pajor Szabolcs – dobok) egyébként 1996 januárjában alakult meg, s kezdetben kizárólag metál zenei feldolgozásokat játszottak, s számos fellépésüknek köszönhetően Vajdaság-szerte ismertek lettek. A következő év tavaszán elkészítették Ne fogd be! című demóanyagukat, de közben számos neves magyar zenekar (Tankcsapda, Pokolgép, Ossian, Hobo, Nevergreen stb.) előzenekaraként is felléptek a tartomány területén, és kísérőzenekara voltak Kalapács Józsefnek és Paksi Endrének is. A zenekar leállásáig számos új dallal is előrukkoltak, amelyeknek jó része népszerű lett a fiatalok körében. Az újjáalakulás ötletét egyébként Pajor Szabolcs és Kozma Lajos vetette fel, miután ők is jelen voltak a zentai, illetve vajdasági rocklegendákból álló Vamp zenekar fergeteges koncertjén, amelynek során a moholi zenekar énekes/gitárosa is fellépett.

Én meg amolyan miért is ne alapon beleegyeztem! – jegyezte meg mosolyogva az énekes, aki szerint a régi barátaival újrazenélni olyan volt, mintha csak az előző napon hagyták volna abba a koncertezést, s még a tizenöt évvel ezelőtt írt dalokat is elsőre, gond nélkül adták elő.

Basity Zoltán elmondta azt is, hogy egyelőre a július 19-i bulira összpontosítanak, s majd a közönség reakciója eldönti, hogy érdemes-e folytatniuk az együtt zenélést.

A sorrendben harmadik Ada Fest első napján az Annuskában, a kőkemény, zúzós metál zenén lesz a hangsúly, s az M Virus mellett fellép még a fiatalok körében nemcsak tartományunkban, hanem Szerbiában, Magyarországon és a környező országokban is egyre népszerűbb Phrenia, a Piece of Maiden emlékzenekar és a szabadkai metál-legenda, a Faust. Másnap, július 20-án, szombaton az Ada Fest egyik korábbi fellépője a szegedi Rambling Blues zenekar, az úgyszintén magyarországi Mystery Gang, népszerű rockabilly zenét játszó együttes, a belgrádi BGD Bijelo Dugme Tribute emlékzenekar és a házigazda Baraparty lép fel. A fesztivál két napjára 400 dinár lesz a belépődíj.