2024. április 20., szombat

Matyó a mesékben él tovább

Bíró Tímea: Egy jóllakott sündisznónál nincs belevalóbb és hálásabb állat

Bíró Tímea költőnő első meséje, a Matyó a kánikulában egy sündisznóról szól, s a Híd folyóiratban jelent meg. A mese főhőse, Matyó nagyon közel áll a költőnő szívéhez, aki erről a különös kapcsolatról mesélt.

Mióta szereted a sündisznókat?

– Már gyerekkoromban is a sündisznók voltak a legszimpatikusabb állatkák a rajzfilmekben, akik mindig ide-oda gömbölyögtek. Újvidéki egyetemistaként is állandóan lestem őket a kisállat-kereskedések kirakataiban. Ez a szenvedélyem annyira köztudottá vált, hogy a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatától kaptam ajándékba Matyót.

Hogyan kapta Matyó a nevét?

– Matyó márciusban született és májusban került hozzám, így az M betűs nevekben gondolkodtam – valahogy egyértelmű volt ez a névválasztás.

Milyen volt egy átlagos napja Matyónak?

– A sünikről az a legenda terjedt el, hogy antiszociálisak, éjszaka vannak ébren és nem szeretik, ha napközben zargatják őket – lesheti az ember, hogy mikor fog közeledni felé… – Matyó viszont az évek során kellemes meglepetést okozott, ugyanis reggelente kibújt a hálózsákja és a törölközője alól (miközben én megfőztem a kávét) és naponta többször is kijött a kis fészkéből. Persze a legfontosabb elfoglaltsága az evés volt, ezért sűrűn kikukkantott, hogy megtelt-e ismét a porcelán tányérka. Matyó megszokta az illatomat, a lakás zegzugait, és úgy érzem, hogy az öt év alatt egymáshoz szelídültünk.

Hogyan született meg az első sünmeséd?

– Herédi Károly gyerekirodalom-kutató, a Híd Kör egyik tagja kért tőlem egy szöveget, ugyanis ő szerkesztette a Híd folyóirat gyerekirodalmi számát. Erre a kedves felkérésre született meg az első sünmese, aminek a gondolata már egy ideje ott motoszkált a fejemben.

Lesz folytatása?

– Az az érdekes, hogy már alapból egy tízrészes sündisznó-kalandsorozatban gondolkodtam az első perctől fogva. Volt egy olyan elképzelésem, hogy Matyóval járunk könyvbemutatózni (sajnos ez már nem valósulhat meg), de a sünmesék íródnak. Gyönyörű gyerekkönyvek készülnek. Fontos, hogy olvassunk a kicsiknek – én magam is legszívesebben könyvet ajándékozok nekik. Szeretném ezt a tábort erősíteni – a szép gyerekkönyveket megírt gyereklelkű felnőttekét.

Szeretnél másik sündisznót?

– Nem szeretnék másik sündisznót! Matyó túl fontos volt, nem szeretnék senkit a helyére ültetni. Ha lesz egy kertes házam, akkor egy boldog kutya fog benne szaladgálni. Matyó pedig a mesékben él tovább!