2024. március 29., péntek

Ahova visszajárnak a fiatalok

Megkezdődött a XVII. Vajdasági Szabadegyetem Kishegyesen

Ma nyitotta meg kapuit Kishegyesen a Vajdasági Ifjúsági Fórum (VIFÓ) által szervezett XVII. Vajdasági Szabadegyetem. A résztvevők zöme vajdasági, de vannak Magyarországról, Felvidékről valamint Erdélyből érkezett táborlakók is.

A résztvevők többsége a Kátai-tanyán, míg mások a faluban kaptak elszállásolást – őket egy külön kombi fuvarozza a tanyára. A Szabadegyetem programját az előadások, a műhelymunkák – amelyek során életpálya-menedzsmenttel foglalkoznak a résztvevők –, a csapatjátékok – melyeknek az a célja, hogy a táborozók jobban megismerjék egymást –, és az esti szórakozás tölti ki.

Berkó Szilárd, a Vajdasági Ifjúsági Fórum elnöke, illetve a Szabadegyetem egyik főszervezője elmondta, idén – nagy meglepetésükre – már júniusban elfogytak a heti bérletek, azaz az idei Szabadegyetem telt házas lett.

– Negyven és ötven százalék között mozog a visszatérő részvevők száma, ez is csak azt bizonyítja, hogy milyen egyedi hangulata, atmoszférája van az egész rendezvénynek.

– Ezt csak akkor lehet igazán megérteni, ha az ember eljön és megtapasztalja, hogy milyen különleges varázsa van a Szabadegyetemen történő barátkozásnak, tanulásnak, társaságnak, magának a közösséghez tartozásnak. Az idei téma a felnőtté válás útja – ezt úgy kell érteni, hogy az előadásokon révén egy utat járunk be a középiskolai évektől kezdve egészen a családalapítás időszakáig. Bizonyos lelki kérdésekkel is foglalkozunk, mint például azzal, hogy hogyan dolgozzuk fel ezen éveink alatt hozott döntéseinket – hallottuk Berkó Szilárdtól.

A Szabadegyetem részvevői közül vannak olyanok, akik otthonosan mozognak a táborban, de vannak olyanok is, akik először részesei a rendezvénynek.

Marecskó Viola első ízben érkezett a Szabadegyetemre Bácsfeketehegyről:

– Ez az első alkalom, hogy a Vajdasági Szabadegyetemen vagyok. Édesanyám mesélt róla, mivel ő a Kátai-tanyán dolgozik. Felkerestem az egyik főszervezőt, Berkó Szilárdot, aki mesélt a szabadegyetemről, kedvet kaptam, hogy én is megtapasztaljam, és jelentkeztem. Nagyon vártam, hogy itt lehessek, hogy új barátokat szerezzek, várom a csapatjátékokat, a workshopokat és az előadásokat is. Jövőre is szeretnék jönni.

A bácsgyulafalvi Szűcs Szabina immár harmadik alkalommal vesz részt:

– Az idei a harmadik Szabadegyetemem, melyen részt veszek – ez nem véletlen, mivel nagyon szeretek itt lenni. Itt folyton jó a hangulat és mindig kötök új ismeretségeket. Nagyon sok barátom idén is eljött. A bulik és az előadások is nagyon jók, itt mindig tanul valami újat az ember.

Az első nap Zsidi Zsófia budapesti pszichológus tartott előadást, Álmainkhoz nem mindig az egyenes út vezet (a pályaválasztás pszichológiája) címmel. Az egyetemisták este slam poetryn vehetnek részt.

A XVII. Vajdasági Szabadegyetem hivatalos megnyitója holnap, szerdán 11 órakor lesz.