2024. április 20., szombat

Felgyorsulnak a vonatok

Másfél milliárd eurót fektettek a vasutak korszerűsítésébe

Az országban 402 kilométer magisztrális és regionális vasút felújítása, korszerűsítése van folyamatban, és ez 960 millió euróba kerül – közölte a Szerbiai Vasúti Infrastruktúra vállalat. Tudatta azt is, hogy az utóbbi négy évben 516 kilométer hosszú vasutat rekonstruáltak, amire majdnem másfél milliárd eurót költöttek a rendelkezésre álló összesen négy és fél milliárdból.

Folyik a Belgrád és Újvidék közötti 74,7 kilométeres gyorsvasút építése, az első 17 kilométeren már lefektették a síneket, melyeken majd akár 200 kilométeres sebességgel haladhatnak a szerelvények. A vállalat szerint Európának ebben a részében most ez a legjelentősebb infrastrukturális projektum.

A 10-es vasúti korridoron megkezdték a Jajinci és Mala Krsna közötti 68,8 kilométeres szakasz javítását. Országszerte 259 kilométer hosszúságban állítják helyre a regionális vasutakat, ezek pedig: Niš–Zaječar (108 kilométer), Szabadka–Zenta (38,5 km), Markovac–Resavica (53 km), Кragujevac–Lapovo (31 km) és Nagykikinda–Beodra (28,5 km). Ezek a vasutak évtizedek óta elhanyagoltak, így a szerelvények többnyire 10–30 kilométeres gyorsasággal vonszolják magukat.
Több évi szüneteltetés után ismét közlekednek a személyvonatok a Šabac–Loznica–Brasina (53 kilométeres) és a Požarevac–Majdanpek (90 kilométeres) szakaszon, ezeket tavaly tették üzemképessé.

Az utóbbi két évben a Szerbiai Vasúti Infrastruktúra vállalat 40 vasútállomást tatarozott, 17 vasúti átjárót automatizált, és több évtized elteltével megkezdte 27 vasúti alagút felújítását.

Négy-négy alagutat újítottak fel a Donja Borina–Zvonik és a Кraljevo–Raška vonalon, további négyet hoznak rendbe a Bor és Majdanpek között futó vasúton, valamint tizenötöt a Šargani nyolcasnak (Šarganska osmica) nevezett vonalon.

Jövőre kezdik meg az Újvidék–Szabadka gyorsvasút építését, a Niš–Dimitrovgrad vonal korszerűsítését a niši kerülőút építésével együtt, valamint további regionális vasutak felújítását, összesen 230 kilométer hosszúságban.