„Ahova a többiek lépni tudnak”

Izsó Zita: Éjszakai földet érés

Benedek Miklós

2019. július 9., 17:18

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

FÖLDKÖZELI MAGASSÁG – ALEPPÓ

Aleppó Szíria második legnagyobb városa a főváros, Damaszkusz után. A 2004-es hivatalos népszámlálási adatok alapján lakosainak száma 2,1 millió. A 2011-ben elkezdődött szíriai polgárháború következtében a település lakossága erősen megfogyatkozott. Lakosainak száma 2015-ben még az egymilliót sem érte el, mára azonban újra a kétmillió felé közelít. A településen 2012 és 2016 között a szír kormányerők és a lázadók között heves harcok folytak. Az évekig húzódó konfliktusban több tízezer civil vesztette életét, illetve ennél is többen hagyták el lakóhelyüket. A szíriai menekültkrízis 2011-ben vette kezdetét. Aleppóban ez 2012 júliusában történt meg, amikor is 200 000-en hagyták el a várost, és többen a török határ felé vették útjukat.

Az UNICEF 2013 januárjában indította el a #childrenofsyria weboldalt és kampányt, abból a célból, hogy segítséget nyújtsanak a kiskorú menekülteknek, akiknek számát egymillióra becsülik.

2014 és 2017 között csaknem egymillió menekült érkezett Szíriából Európába. A menekültek igen jelentős része jelenleg is Törökországban tartózkodik. A helyzet normalizálódásával az élet is kezd visszatérni a normális kerékvágásba. 2019 júniusában számos Aleppóból elmenekült család tért vissza szülővárosába a böjt megtörésének ünnepére, bízva abban, hogy minél hamarabb véglegesen is hazatérhetnek.

UTAZÓMAGASSÁG – LÓDARAZSAK

Scolar Kiadó, Budapest, 2018, 90 oldal

A lódarazsak lárvái tavasszal bábozódnak, kolóniájuk a nyár folyamán növekszik. A lódarázs a fullánkját még a nagyobb állatok bőréből is sérülés nélkül vissza tudja rántani. Egy ember megöléséhez ezer csípés kellene. A darazsak szeretik, ha a fészkükben sötét van, ezért héjat építenek köré. A darázsfészkek télire kiürülnek, a dolgozók elpusztulnak, csak a királynők telelnek át, hogy a következő évben új családot alapítsanak. A tőrösdarázs szinte ugyanúgy néz ki, mint a lódarázs, mégsem csíp, nem kell tőle tartani.

ZUHANÓREPÜLÉS – CSALÁD

A család fogalmának meghatározására számos definíciót ismerünk, amelyek legtöbbje egy-egy tudomány jegyeit hordozza magán. A szociológiai értelemben vett család jellemzője, hogy legalább két generáció él benne együtt. Amennyiben csak két generáció, tehát a szülők és a gyerekeik élnek együtt, akkor családmagról, vagyis nukleáris családról van szó. Ha kettőnél több generáció él együtt, akkor nagycsaládról beszélünk. Ezen formák igen gyakran nem tiszta formában jelennek meg. Példának okáért az elvált szülőt és gyermekét családtöredéknek hívjuk.

Egy-egy család életciklusát szakaszokra osztjuk, ezen leggyakrabban a szakaszok a családtagok családba való megérkezésén, illetve onnan való távozásán alapszik. Az elméleti kutatás egyik fontos mérföldköve volt a Murphy és Staples-féle családi életciklus modell kidolgozása, amely modellben már szerepet kap az elvált házastársak és a gyermektelen párok kategóriája is. A gyermektelenség, amennyiben az nem választott gyermektelenség, komoly pszichés terhelést jelent mindkét félre, és ezáltal a párkapcsolatra.

ÉJSZAKAI FÖLDET ÉRÉS – UTAZÁS

Az utazás alapvetően egy vagy több személy helyváltoztatását jelenti. Az utazást különböző nézőpontok alapján több típusba soroljuk. Az utazás eszköze alapján beszélhetünk többek között gyalogos, kerékpáros, autós, vonatos, repülős utazásról; az utazás célja alapján beszélhetünk a valamilyen cél érdekében mintegy kényszerűen megtett utazásról, illetve az elsősorban nem egy földrajzi cél elérésére irányuló utazásról; ez utóbbi felosztás első típusát tovább oszthatjuk például üdülésre, nyaralásra, üzleti útra, zarándoklatra, kutatóútra, felfedezőútra; az utazások időtartama alapján beszélhetünk rövid-, illetve hosszú távú utazásról, ez utóbbi kategória jellegzetes típusa a migráció, amelynek leggyakoribb célja a minél jobb életkörülmények elérése; az utazások különleges típusát képezi az időutazás.

Az utazás mint motívum minden időben nagy szerepet játszott a művészetekben. Elég csak egy pillantást vetni a legkorábbi irodalmi alkotásokra, a Bibliára, például Ádám és Éva kiűzetésére a paradicsomból, a Gilgames eposzra, vagy éppen Homérosz Odüsszeuszának történetére.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége