2024. április 25., csütörtök

Több lábon állni

Az Európai Statisztikai Intézet (Eurostat) egyik friss felmérése szerint Szerbiában ma már csaknem 200 ezer embernek két munkahelye van. Az elmúlt nyolc évben az ilyen módon „több lábon álló” honfitársaink száma mintegy 80 százalékkal emelkedett. Még mielőtt azonban valamiféle „belső” okokkal próbálnánk ezt megmagyarázni, fontos megemlíteni, hogy egyfajta régiós folyamatról van szó. Az Európai Unió szinte mindegyik országában nőtt a két munkahelyen is helytálló emberek száma. Átlagosan azonban „csak” mintegy 14-15 százalékkal.

Ehhez képest drasztikusnak nevezhető a szerbiai növekedés. Esetleg felmerül a gyanú, hogy korábban is sokan voltak, csak a statisztika „látókörén kívül”. A törekvő, gondolkodó és szorgalmas emberek ugyanis általában igyekeztek diverzifikálni forrásaikat. Közismerten viszont a legtöbb ember egy munkahelyen van nyilvántartva, tehát ha egy villanyszerelő a cégében eltöltött órák után máshol is áramot vezetett vagy felújította a hálózatot, esetleg megjavított valamilyen készüléket, az nem feltétlenül került be a statisztikákban.

HONNAN JÖN A PÉNZ?

Mindez egyben magyarázattal szolgál azzal a sokat emlegetett enigmára, miként lehetséges, hogy a fogyasztói kosár értéke meghaladja az átlagbért, mégis megélnek valahogy az emberek, illetve, hogy miből törlesztik banki hiteleiket, miből mennek nyaralni stb. Emellett természetesen az ideiglenesen, időnként vagy tartósan külföldön dolgozók hazautalásai, adományai is segítenek mindebben. A „gastarbeiterek” az év első négy hónapjában több mint egymilliárd eurót utaltak az anyaországba. Ez kicsivel több, mint a tavalyi év azonos időszakában. 2018-ban összesen 3,4 milliárd euró érkezett a külföldön élőktől Szerbiába. A Szerbiai Nemzeti Bank adatai szerint a legtöbben Németországból, Svájcból, Ausztriából és Franciaországból küldenek haza pénzt. Ez a társadalmi össztermék értékének 8 százalékát teszi ki. Régiós összehasonlításban nézve Koszovóban a GDP 17 százalékát, Bosznia-Hercegovinában 11 százalékot, Montenegróban 10 százalékot, Albániában 9 százalékot, Szerbiában 8 százalékot, Macedóniában pedig 4 százalékot tesz ki a hazautalások aránya. A hazautalásoknak világszerte nagyon nagy szerepük van több millió háztartás számára. Akad, ahol az életszínvonalat növelik, valahol pedig a puszta megélhetés múlik a hazautalásokon.

ROBOTTANÁCSADÓ ÉS ROBOTBEFEKTETŐ

A több lábon állás az élet minden területén nagyon fontos. A földművelők ősi bölcsessége pl., hogy vetnek őszi kalászosokat és kapásnövényeket is. A vetésforgó mellett ez azért is fontos, mert megtörténhet, hogy egyik kultúra nem terem jól, akkor legalább a másikra számíthatnak. Persze az sem kizárt, hogy minden rosszra fordul. Érvényes ez a modern kori befektetésekre is. A nyugati átlagember általában részvényekbe fekteti be megtakarításait. Ezért is mondták néha, hogy nyugaton már mindenki kapitalista, csak van, akinek dolgozni is kell emellett alkalmazottként.

Dolgozik ma még sok milliárd ember olyan monoton rutinfeladatokon is, melyeket hamarosan gépek vesznek át mindenhol. De az ennél nagyobb felkészültséget igénylő munkahelyek is veszélyben vannak. Ma már robotok adnak befektetési tanácsokat is. Nem vicc, valóban így van.

Mintegy 10 milliárd dollárt kezel a Wealthfront, egy amerikai robottanácsadó cég, amely Nobel-díjas közgazdászok befektetési modellje alapján sikeresen kezeli a befektetéseket. A szolgáltatás viszonylag olcsó, egyszerű és átlátható mivolta miatt pedig rövid időn belül nagyon népszerű lett. Stratégiája a Markowitz-féle modern portfólióelméletet követi. Harry Max Markowitz Nobel-díjat kapott ezért 1990-ben. A kiinduló itt is az, hogy a diverzifikáció nagyon fontos a befektetési döntéseknél. Ennek a keretrendszerét kezdte el Markowitz kidolgozni, matematikailag levezetve, hogy adott körülmények között milyen az optimális portfólió. Később, más közgazdászok és matematikusok továbbfejlesztették. Ez egy olyan elmélet, ami a gyakorlatban is bizonyítottan működik. A Wealthfront vagyonkezelési rendszere teljesen automatizált. Szerződéskötés után hozzáférést adunk az applikációnak a számláinkhoz, a többit automatikusan végzi. A számlán tartott összegre automatikusan 2,24 százalékos éves hozamot ajánl a cég. Mindemellett, a számlán tartott legkisebb minimális összeg ellenében is, robottanácsadójával felméri a számlatulajdonos befektetési és megtakarítási elképzeléseit, és ehhez igazítja a befektetéseket is. A legkisebb befektethető összeg pedig mindössze egy dollár. A szolgáltatást egyelőre a Wealthfront korábbi befektetői érik el, ám hamarosan mindenki számára hozzáférhetővé teszik azt. Alkalmas tehát a tapasztalt befektetők, valamint a „kezdők” pénzének kezelésére is.

Robotok tehát kezelik már helyettünk a befektetéseinket, legalábbis van rá lehetőség. Most már csak arra várhatunk, hogy a munkánkat is átveszik majd a robotok. Egyelőre még kérdés azonban, hogy akarnak-e majd két munkahelyen dolgozni.