2024. április 25., csütörtök
NAGYBECSKEREK

Egyetem költözik a pártházba

Évtizedek óta tartott a nagybecskereki pártház (közismert nevén komitét) épületének a pusztulása, mígnem kibérelte a karlócai FAM magánegyetem. A bérleti szerződést öt évre írták alá, a bérlő pedig vállalta az épület belső felújítását. Ezt a munkát a következő hatvan nap alatt kötelesek elvégezni. A beruházás értéke mintegy 350 ezer euró.

Ősztől újra belakják az épületet (Fotó: Kecskés István)

Ősztől újra belakják az épületet (Fotó: Kecskés István)

A magánegyetem vezetői azt is bejelentették, hogy a létesítményt szeretnék egy kulturális-oktatási központtá fejleszteni. Tekintettel arra, hogy az épületnek színház-, illetve moziterme is van, így az oktatás mellett egyéb tartalmakat ( színpadi és mozielőadásokat, irodalmi esteket, kiállításokat) is felkínálnak az érdeklődőknek.

A FAM három éve van jelen Nagybecskereken. Tekintettel arra, hogy bővül a város ipari övezete, ezért igyekeznek a szükségleteknek megfelelő szakkádert kiképezni. Az önkormányzatban pedig megelégedéssel fogadták az új bérlőt, mert reményt ad arra, hogy a helybeli és a környékbeli fiatalok egy része majd Újvidék, Belgrád vagy Niš helyett Nagybecskereken folytatja tanulmányait, és itt is marad.

A szűkebb városközpontban lévő komitét épületét a község gazdasága építette fel a múlt század hatvanas éveinek elején. Évtizedekig a JKSZ, a Szocialista Szövetség, a Szakszervezeti Tanács, a Harcosok Szövetsége és az Ifjúsági Szervezet székelt benne. A Jugoszláv Kommunista Szövetség szétesése után az SZSZP 1992-ben bírósági végzéssel vette birtokba a 2150 négyzetméteres épületet. Az évek múlásával a 48 iroda egy részét bérbe adták, közben közműdíjat nem fizettek, az épület karbantartásával sem törődtek. Így az idő vasfoga megtette a magáét, az irodák nagy része pedig lakó nélkül maradt. Az épület hosszas huzavona után az önkormányzat tulajdonába került.

Egy korábbi elképzelés szerint szerették volna a négyemeletes épületbe a túlzsúfolt városházáról átköltöztetni a közép-bánáti körzet adminisztrációját: a felügyelőségeket, a katasztert az archívumával, az adóhivatal egy részét, valamint a gazdasági cégjegyzéket és a statisztikai hivatalt.

A szocialista pártban megerősítették, hogy irodájuk továbbra is az épületben marad.