2024. április 24., szerda

A látás forrását keresve

Kiállítással zárult a bácskossuthfalvi 9+1 Nemzetközi Művésztelep mesterműhelye

A múlt héten készült képzőművészeti alkotások tárlatával és koncerttel zárult szombaton az idén 41 éves 9+1 Nemzetközi Művésztelep mesterműhelye a helybeli művelődési házban. A tábor házigazdája az idén Butterer Kiss Márta volt, az alkotási folyamat vezérfonalát a Látás forrása cím adta meg. A zárókiállítás megnyitóján Forró Krisztián, a telep vezetője köszönte meg a művészeknek a részvételt.

Az idei mesterműhelyben Mezei Erzsébet, Dávid Csilla, Újházi Adrienn, Argyelán Zita, Zorica Mate, Miroslav Jovančić, Péter László, Utcai Dávid, Bott Maja, ifj. Novák Mihály, id. Novák Mihály, Léphaft Pál, Lázár Tibor és Seema Moghe alkottak. Ezúttal két olyan szelektort jelöltek ki a 9+1 művészei, akik koordinálják majd a következő évi találkozót, a felvidéki Bott Maját, illetve a topolyai művésztelep vezetőjét, Zsáki Istvánt. Butterer Kiss Márta a kiállítás megnyitója alkalmából elmondta, hogy mindenki magában meg kell, hogy találja a látás forrását, a művészet pedig inspirációt adhat ehhez a folyamathoz.

– Van egy fizikai és egy pszichikai látásunk, és mindannyiunknak meg kell találnunk elsősorban a lelki látás forrását. Mi az alkotótársaimmal ezt próbáltuk megfogalmazni, majd megalkotni, és szeretnénk, hogy a munkáinkat szemlélve mindenki ráérezzen a kiindulópontra – mondta egyebek mellett Butterer Kiss Márta. A tárlatmegnyitó zenei részében az újvidéki Milan Matić hegedűjátéka hangzott el, ő a tartományi székváros utcáin muzsikál a járókelőknek. A mesterműhely lebonyolítását, illetve a művészek szabadidős tevékenységét a bácskossuthfalvi helyi közösség, Topolya község önkormányzata, a Magyar Nemzeti Tanács, a tartományi kisebbségi titkárság, illetve a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.