2024. április 20., szombat

Egy tonna kukorica a fecskefészek-rekordért

A törökfalui Kis Bicskei család országelsőnek bizonyult a fecskevédelmet népszerűsítő akció során

A Törökfalu (Utrine) határában, a fiatal gazdálkodó Kis Bicskei Norbert családi farmján húsz fejőstehenet és negyven hízóborjú mellett, vagy inkább felett az istállókban ötven füstifecske-fészek található. Ez azt jelenti, hogy ezen a farmon él egy helyen a legtöbb füsti fecske Szerbiában, derült ki a Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület idei Keressük a leginkább fecskebarát gazdaságot elnevezésű pályázat pénteki díjátadóján.

Milan Ružić (balról), a madártani egyesület igazgatója átadta Kis Bicskei Norbertnek az egy tonna kukoricáról szóló „csekket” (Gergely József felvétele)

Milan Ružić (balról), a madártani egyesület igazgatója átadta Kis Bicskei Norbertnek az egy tonna kukoricáról szóló „csekket” (Gergely József felvétele)

A pályázatra 44 családi gazdaság jelentkezett, 590 fészket jelentettek be 3540 pár füstifecskével. Ennyi fecske naponta több mint 3 millió szúnyogot, legyet és egyéb rovart fogyaszt el. A pályázat nyertese egy tonna szemes kukoricát kapott ajándékba az újvidéki székhelyű madártani egyesülettől, ehhez a törökfalui földműves-szövetkezet még két mázsa kukoricával járult hozzá. A madártani egyesület akcióját a zentai Žitopromet Malomipari Vállalat is támogatta, a nyertesnek egy zsák lisztet és egy zsák tésztát adományozott.

Norbert és szülei, László és Erika fejősteheneket tartanak és bikákat hizlalnak. Három istállóban összesen ötven füstifecske-fészek található, közülük 48 lakott. Az első költésből származó fiókák nagy része már kirepült, a párok egy része már a második költéssel van elfoglalva. A pályázatra Norbert nővére, a Csantavéren élő Rita nevezte be a gazdaságukat. A farmon három istálló is van, de a fecskék, a legrégebbi, hagyományos építésű fagerendás istállóban rakták a legtöbb fészket, negyvenet.

A hagyományos állattartás, az istálló (fészkelőhely) és mellette a trágyarakás (rovarforrás) jelenti a fecskék számára az ideális életfeltételeket. A gazdasági udvart és a lakóépületeket körülvevő zöld övezet, fák és bokrok, a falutól egy kilométerre fekvő farmra gazdag élővilágot vonzanak.