2024. március 29., péntek
37. NŐI KOSÁRLABDA-EURÓPA-BAJNOKSÁG

A végén a bronz is szépen csillog

Szerbia a dobogó harmadik fokára állhatott fel, Magyarország lemarad az olimpiáról

Szerbia végül bronzérmes lett a tegnap befejeződött 37. női kosárlabda-Európa-bajnokságon, miután leiskolázta a második félidőben már semmit sem mutatott Nagy Britanniát.

Sajnos beigazolódott az a jóslat, hogy a spanyolokkal játszott elődöntő volt igazából az Eb fináléja, s nagy kár, hogy ezen meccs után a két legjobb csapat egyike csak a bronzéremért játszhatott. A spanyolok kezdtek jobban, és 36 percig vezettek is, ekkor 66:64-re fordítottak a szerbek, de az előző meccsek legjobbja, Ana Dabović nagyot hibázott, mert szabálytalansága után sportszerűtlenségért járó büntetést is kapott, s az ibériaiak legjobbja, Astou Ndour ezt kíméletlenül ki is használta, a házigazda számára pedig elúszott a meccs és az aranyról szövögetett álom.

A bronzmeccsen aztán egy ismét motivált, de már az ereje végét járó angol csapatra szaladtak, s az első két játékrész után úgy tűnt, meg kell szenvedni a dobogó harmadik fokáért. Dabović hiányában (sérülés) át kellett szervezni egy kicsit a játékot, és meg kellett oldani a Temi Fagbenle jelentette veszélyt, ami nagyjából sikerült is nekik, a motiváltságuk sem veszett el, s a jó csapatjáték a harmadik negyedben hozta meg igazán az eredményt, amikor el is dőlt a bronzérem sorsa.

A magyarok az olimpiai selejtező tornán való részvételért játszottak Belgium ellen, s az első negyed után még reménykedhettünk, mert Székely Norbert kiválasztottjai 9:0-s repülőrajtot vettek, a második negyedben pedig olyan rövidzárlat következett be, amilyet ez a világ még nem látott: hét percig nem rezdült meg a belga kosár hálója, de annál többször a magyar, így ebben az időszakban 0:16 volt az eredmény. A folytatás sem lett jobb, mert sorakoztak a magyar technikai hibák, s végül már a labdavezetéssel is gondok adódtak, a belgák meg csak kuncogtak rajtuk, többször már látványmegoldásokra törekedtek. Tehették, mert az utolsó negyedre 20 pontos előnyük volt, s a magyaroknak már csak egy kis kozmetikázásra volt erejük, a vereséggel pedig elúszott az olimpiára való kijutás reménye.

Ennél már csak az volt a szomorúbb, amit a szerb szervezők produkáltak. Az történt, hogy egyszerűen elfelejtettek elmenni a magyarokért a meccs előtt. A lányok felkéredzkedtek volna a belga buszra, de nem engedték meg nekik, mint ahogy azt sem, hogy taxikat hívjanak, így mire a Lasta autóbusza megérkezett, a szálló előtt, az utcán a gyúrók már javában végezték a munkájukat, kötözgették, foldozgatták a játékosokat…

Rájátszás az olimpiai kvalifikációs tornáért: Belgium–Magyarország 72:56, Svédország–Oroszország 57:52. Elődöntő: Spanyolország–Szerbia 71:66, Franciaország–Nagy-Britannia 63:56. A 3. helyért: Szerbia–Nagy-Britannia 81:55.