2024. április 24., szerda

Pedro Almodovar alkotása lesz a nyitófilm

Az Európai Filmek idei palicsi Fesztiválja 20-ától 26-áig tart

Jövő hétvégén kezdődik a 26. Európai Filmek palicsi Fesztiválja. A 20-ától 26-áig tartó rendezvényt egy válogatásprogram előzi meg, amely folyamán az érdeklődők a tavaly bemutatott nagy sikerű filmalkotásokat idézhetik fel. Best of Europe címen ez a programrész vasárnap kezdődött és szombatig tart. A vetítésekre az Eurocinema moziban kerül sor. Ezzel együtt, az idei fesztiválon megközelítőleg 130 filmalkotást tekinthetnek meg a hetedik művészet kedvelői. A fesztivál szervezője a szabadkai Szabadegyetem. A vetítések és a kísérőműsorok Szabadkán és Palicson zajlanak majd. Szabadkán az Eurocinema és a Lifka mozikban lesznek vetítések, Palicson pedig a szabadtéri nyári színpadon, valamint az Abbáziában. A filmek mellett kiállításokkal, műhelymunkákkal, szakmai előadásokkal és koncertekkel is várják a fesztivál közönségét.

Idén 15 programrészre oszlik a fesztivál kínálata, ebből kettő újdonság, egyik az európai kinematográfia nagyjait bemutató válogatás, a másik pedig az új európai dokumentumfilmek szelekciója.

A fő versenyprogram 12 filmjét a nézők ezúttal is a nyári színpadon kísérhetik. A fesztivált a Pedro Almodovar rendezésében készült Fájdalom és dicsőség című film nyitja. Az ebben a filmben nyújtott alakításáért Antonio Banderas a legjobb férfi alakításért járó díjat kapta meg Cannes-ban. A palicsi filmfesztivált ezúttal a Young Ahmed című film zárja majd, amelyért Luc Dardenne és Jean-Pierre Dardenne rendező testvérpárnak a legjobb rendezésért járó díjat ítélték oda ugyancsak Cannes-ban. Ezeket a filmeket Palicson versenyen kívül vetítik.

Az idei fesztiválon Görögország kerül a fókuszba, így a filmkedvelők megismerkedhetnek a görög filmgyártással és az új görög filmalkotásokkal is. Idén sem marad el az új magyar filmeket bemutató programrész sem, az érdeklődők pedig válogatást láthatnak a szegedi Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál programjából is. Az idei Lifka Sándor díjat Rajko Grlić horvát filmrendező és Miljen Kljaković Kreka filmalkotó, díszlettervező veheti át.