2024. április 25., csütörtök

A diákok középpontba helyezése

Újvidéken megkezdődött a 19. Apácai Nyári Akadémia

Az osztályfőnöki szekcióval, valamint a történelem és magyarság elnevezésű képzéssel vette kezdetét tegnap Újvidéken a 19. Apácai Nyári Akadémia (ANYA), a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezésében. Az Apácai Diákotthon központi épületében megtartott ünnepélyes megnyitón Muhi Béla és Muhi Horváth Gabriella fő szervezők, Lukács Gabriella, a VMPE elnöke, Józsa Gáspár atya, az újvidéki Mária Neve Plébánia káplánja és dr. Szőlősi Tibor, Tiszakálmánfalva plébánosa mondott köszöntő beszédet. Sóti Klára és csoportja gitármuzsikával és énekszóval, Szabó Zsuzsanna pedig szólóénekkel lépett fel.

A pedagógusok nyári akkreditált továbbképzése szakmai előadások, foglalkozások és műhelymunkák kereteiben valósulnak meg, az előadók többsége pedig kiváló egyetemi tanár, neves szakember, illetve elhivatott gyakorló pedagógus.

− A pedagógusok szívügye, hogy feladatukat – a fiataljaink oktatását, nevelését – minél eredményesebben végezzék el. Hálát kell adnunk a sorsnak, hogy vannak magyar ajkú diákjaink, tehát van kit tanítanunk, oktatnunk. Arra szeretnénk felkészíteni a fiatalokat, hogy majd feleletet adjanak a kor kihívásaira, fontos értéknek tekintsék a hivatást, a munkát, az elkötelezettséget. A nyári akadémiánk arra szolgál, hogy a pedagógusokat mindennapi munkájukban segítse a hatékony oktatási-nevelési módszerek keresésében és megtalálásában, a szellemi építkezés, az öröm helye legyen. Nagyon fontos, hogy itt közösségben vagyunk, hiszen csakis együttesen tudjuk elérni azt a célt, amit kitűzünk és amiért harcolunk – mondta Lukács Gabriella.

Az osztályfőnöki szekció idei témája a fiatalok szocializációja, azaz a fiatalok a digitális világban.

− Inkább úgy fogalmaznák, hogy hogyan találják fél magukat a tanárok a fiatalok teljes digitális világában. Hogyan lehet segíteni, motiválni a fiatalokat, hogy ne csak a mobil telefon és a közösségi oldalak legyen életük központjában. Ezekre a manapság igen fontos kérdésekre várjuk a választ a nyári akadémián – hallottuk Muhi Horváth Gabriellától.

A nyári akadémia részét képezik a kirándulások, könyvbemutatók, filmvetítések és neves személyek bemutatása, illetve a velük való beszélgetés. Az oktatási jellegű témák mellett a szervezők kapcsolatokat építő, valamint kulturális és szórakoztató programokat is szerveznek.

A Természettudományi szekció és a „Tapasztald, hogy továbbadhasd!” környezetnevelési program július 15-étől kerül megszervezésre.