2024. április 23., kedd

Környezettudatosságra nevelni

A szabadkai Vegyészeti–Technológiai Iskola Vajdaság legzöldebb középiskolái között van

A szabadkai Vegyészeti–Technológiai Iskola már tíz éve részt vesz a tartományi titkárságok által meghirdetett A tisztább és zöldebb iskolákért Vajdaságban elnevezésű programjában. Ennek kapcsán nemrég, a környezetvédelmi világnap alkalmából díjazták az intézményt. Az iskolában több edukatív program is zajlott, valamint a diákok természetvédelmi területekre látogathattak. Az intézmény udvara nemrég egy kinti tanteremmel gazdagodott, így ezentúl a szabadban is lehet órákat tartani. Marija Peić Tukujac szaktanár elmondta, hogy az iskola már a kezdetek óta részt vesz a programban.

– Nagyon örülünk neki, hogy a program tízéves jubileumán a szakközépiskolák kategóriájában díjaztak bennünket. A program lényege a környezetvédelemre való nevelés. Vendégelőadók látogattak el hozzánk, akik a felsőbb éveseknek tartottak előadásokat a környezetvédelemről és a hulladék újrahasznosításáról. A diákok az ezeken megszerzett tudást átadták az alsóbb évfolyamokon tanuló társaiknak. A tanulókkal együtt rendbe tettük az iskola udvarát és belső terét. A középiskolásaink komposztálni is megtanultak. Több alkalommal szerveztünk hulladékgyűjtést, amelynek során a diákoknak papírt és dobozos italokat kellett összeszedniük. Tíz év alatt háromszor díjazták iskolánkat. Ez a program sokat segít a gyerekeknek abban, hogy megtanuljanak csapatban dolgozni, és minél több hasznos információhoz jussanak a környezetükkel kapcsolatban – nyilatkozta Peić Tukujac Marija. Hozzátette, hogy nemrég tértek vissza egy környezetvédelmi táboról, amelyet a hajdújárási Látogatóközpontban tartottak. Tizenhárom diák és két tanár vett részt a táborban. Jártak a Szelevényi erdőben, Majdánon, illetve a Palicsi-tó második és harmadik szektorában is.

Az iskola együttműködik az újvidéki Technológiai Karral. Ennek keretében egy műhelymunkára került sor, amelynek témája a szemét, mint energia volt. Az újvidéki Természettudományi–Matematika Kar tanára is tartott környezetvédelemmel kapcsolatos előadást a diákoknak. Ezenkívül a tanulók egy csoportja ellátogatott a belgrádi botanikus kertbe, illetve a gabrići Regionális Szemétlerakóhoz is.

Fenyvesi Ibolya szaktanártól megtudhattuk, hogy a tanulók több környezetvédelemmel kapcsolatos tanulmányi versenyen is részt vettek.

– Ide tartozik a Curie Környezetvédelmi Emlékverseny és a Zentán megrendezett Máriás Vilmos Kémiaverseny. Az idén iskolánk rendezte meg a köztársasági versenyt szervetlen és általános kémiából, valamint kémiai technológiából. Iskolánk tanulói csoportversenyben kémiából harmadik, kémiai technológiából pedig első helyezést értek el. Dario Piuković az egyéni versenyben második lett. Bekapcsolódtunk a szabadkai Dositej Obradović Iskolaközpont és Kollégiumnak az erdők világnapja alkalmából szervezett Őrizzük meg a város tüdejét! elnevezésű akciójába. Ez a szabadkai Kiserdőben volt, és diákjaink egy műhelymunkán vettek részt – mondta Fenyvesi Ibolya.

Rostás Csenge tanuló a környezetvédelmi technikusi szakon végzett. Fontosnak tartja a környezetvédelmet, és ezen a szakon szeretne továbbtanulni. A végzős tanuló megosztotta velünk a programmal kapcsolatos tapasztatait.

– Az elmúlt két év alatt nagyon sok helyen megfordultunk. Például voltunk a Lehel-tanyán, ahol megtudhattuk, hogyan készülnek a szalmaházak. Körbejártuk a Palicsi- és a Topolyai-tavat, valamint megvizsgáltuk az élővilágukat. Mintát is vettünk a vízből. Jártunk az automata mérőállomásnál, amely a város légszennyezettségét méri. A projekthéten az osztálytársaimmal elkészítettük a hulladéklerakó makettjét – mesélte Rostás Csenge.