2024. március 28., csütörtök

Lakás a fiatal házaspároknak

Aleksandar Vučić új ösztöndíjrendszer kialakítását helyezte kilátásba

A Szerbiai Rádió és Televízió reggeli műsorában vendégeskedve Aleksandar Vučić köztársasági elnök bejelentette, hogy a 10 milliárd euró értékű beruházási ciklusban  2 milliárd eurót a fiatalokra fordítanak.

Mint kiderült, ennek az összegnek egy részét az ösztöndíjrendszer átalakítására, vagy új ösztöndíjrendszer kialakítására tervezik fordítani. Ezzel az a cél, hogy a harmad-, illetve negyedéves egyetemi hallgatók ne más országokban fejezzék be tanulmányaikat, emelte ki Vučić, majd azt is elmondta, hogy 400 millió eurót 50 ezer, fiatal házaspárok számára előirányzott lakás megépítésére fordítanak.

Az is a majdani tervek között szerepel, hogy valamilyen formában párbeszédet kezd a fiatalokkal, hogy első kézből tájékozódjon mindarról, ami számukra fontos. Eljött az ideje, hogy az állam ne csak az autópályák építésére összpontosítson, legyenek azok akármennyire is fontosak, húzta alá Vučić, majd arról számolt be, hogy a 10 milliárd eurós, 4-5 éves beruházási ciklus csakis akkor valósulhat meg, ha Szerbia legalább 5 százalékos gazdasági növekedést valósít meg évente. Ez a beruházási ciklus azt fogja eredményezni, hogy Szerbia a térség legkifejezettebben fejlődő országa lesz, nyomatékosította Vučić.