2024. április 25., csütörtök

Tavaszra új emlékmű

A szobormű a 44/45-ös áldozatok előtt tiszteleg majd
A hozzátartozók jövőre már ezen a helyen róhatják le kegyeletüket (Fotó: Ótos András)

A hozzátartozók jövőre már ezen a helyen róhatják le kegyeletüket (Fotó: Ótos András)

A városi képviselő-testület tavaly augusztusban megtartott ülésén a jelenlevők szavazattöbbséggel elfogadták a testület keretében működő művelődésügyi bizottság arra vonatkozó határozatjavaslatát, hogy a székvárosban a közeljövőben állítsanak fel egy olyan emlékművet, amely az 1944-ben és 1945-ben kivégzett, ártatlan újvidéki polgárokra emlékeztet majd. Az emlékmű állításának ötlete az újvidéki polgároktól ered, és a Vajdasági Magyar Szövetség székvárosi szervezetében fogalmazták meg indítvány formájában még 2014-ben. – 2018 júliusában meghoztak egy olyan törvényt, amely előirányozza azt, hogy a bizonyos háborús vagy harci cselekményekkel kapcsolatos emlékművek esetében a munkaügyi minisztériumhoz kell fordulni. Ebben a minisztériumban működik egy bizottság, amely elbírálja, hogy egy bizonyos emlékmű felavatása elfogadható-e. A kérvényt már január elején átadtuk, az elbírálás pozitív eredménye most, féléves késéssel megérkezett. Első lépésként szerződtetjük Szilágyi László szobrászművészt, ő fogja márványból kifaragni az emlékművet. Az alkotó szerint egy évre lesz szüksége elkészítéséhez, de feltételezem, hogy már jövő tavaszra felavathatjuk az emlékművet. A VMSZ önkormányzati, tartományi és köztársasági képviselőinek segítségével tudtuk eljutni az engedélyeztetési eljárásnak erre az utolsó lépcsőfokára is – mondta Kiss Gyula városi képviselő, aki egyúttal a képviselő-testület keretében működő művelődésügyi bizottság vezetője is.

A Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerb Haladó Párt között megkötött együttműködési-megállapodási szerződés egyik pontja a nemzetek közötti viszonyok javításáért, a Szerb Köztársaság és Magyarország között megvalósult együttműködés szellemében a szóban forgó emlékmű felállítására vonatkozó megegyezés volt. Az emlékmű felállítása az áldozatok nemzeti hovatartozására való tekintet nélkül történik. Kezdetben csak egy emléktáblát terveztek, 2017-ben azonban világossá vált, hogy a képviselő-testület engedélyezi majd egy méltó emlékmű felállítását egy olyan helyen, ahol a hozzátartozók és a megemlékezők méltó módon helyezhetzik el a kegyelet virágait.

Az 1944/45-ös vérengzések áldozatainak számát tekintve körülbelül 1600 adatról beszélhetünk, de mivel a listákról sokan eltűntek, nagyjából 1300 nevet lehetett azonosítani. A kutatást, az adatfeltárást Magyarország és Szerbia közös bizottsága végezte el, ennek eredménye alapozta meg az emlékműállítási indítványt. A fehér márványból készülő emlékmű a Limán városrészben áll majd, az Ivo Andrić és az 1300 tizedes utca kereszteződése közelében.