2024. április 20., szombat

Jól termett a sárgabarack

Márciusban a kései, váratlan fagy igencsak megtizedelte a Magyarkanizsán található sárgabarackfák virágait és a kisbarackokat. Akkor a gyümölcstermelők elmondták, a tavalyihoz hasonlóan idén sem várnak semmi jót a termést illetően. A szomszédos Törökkanizsán vagy éppen Martonoson azonban érdekes módon csak egészséges szelektálást végzett a fagy, jelentős kárt nem okozott. Mindez elsősorban a földek különböző fekvésének tulajdonítható. A piacokon már régóta lehet vásárolni a gyümölcsből, ám igazán ízletesre eddig nemigen lehetett ráfutni. Ezekben a napokban viszont szinte mindenhol megkezdődött a sárgabarack szedése. Már ahol van mit szedni!

Törökkanizsán Kőrösi István és Miskolci Géza egyholdnyi barackosában gyönyörű és ízletes is a termés, nem mellesleg igen bőséges is. Mintegy hatezer kilónyi gyümölcsöt szoktak bevinni a területről, ami idén sem lesz másképp. Ezt a részt ugyanis nem érintette jelentős mértékben a fagy. Némileg érte ugyan, ez azonban talán még jót is tett neki, hiszen így csak az egészségesek maradtak meg, azok pedig csak úgy kínálják magukat a fáról. A napokban már ládákkal vonultak ki, hogy hazaszállítsák az eladásra, lekvár- és barackfőzésre szánt gyümölcsöt. A területen többféle sárgabarackfa van, köztük olyanok is, amelyek még nem szedhetőek, néhány napon belül azonban mindegyik erre a sorsra jut.

Kőrösi István szerint fontos az is, hogy miként metszik a fákat. Ők egy úgynevezett katlankoronát alakítanak ki, így a levegő szépen át tud jutni az ágak között. Növényvédelemre itt is szükség van, mégis arra törekednek, hogy a lehető legegészségesebb gyümölcsöket tudhassák magukénak. A közös parcellán van egy tiszteletbeli fa is, amelyet évek óta nem metszettek, hagyják, hogy úgy alakuljon, ahogy szeretne. Ottjártunkkor ezen a fán is fürtökben csüngött a szép barack, annak ellenére, hogy megrogyott ágakkal náluk nem lehet találkozni, éppen a megfelelő metszésnek köszönhetően. A sok-sok eső, ami az utóbbi időben leesett, nem okozott kárt a gyümölcsnek, éppen ellenkezőleg, akkor jött, amikor elősegítette azok növekedését, a cukortartalmukon azonban nem változtathatott.

A barack kilónkénti ára általában másképp alakul a piacon, mint háztól eladva, ők azonban egységes, 50 dináros kilónkénti árat számítanak fel mindenkinek. Miskolci Rozika kezei közül minden évben díjnyertes lekvár kerül ki, így bizton állítható, hogy a martonosi és a törökkanizsai barack idén is minden formában megállja majd a helyét!