2024. április 20., szombat

Véradás mobilegységben

Kishegyes községben járt a vérátömlesztési intézet mobil vérbegyűjtő egysége

Péntek délelőtt újabb véradási akcióra került sor a Vöröskereszt kishegyesi községi szervezetének szervezésében. A véradás most annyiban volt más, hogy az önkéntesek a Vajdasági Vérátömlesztési Intézet mobil vérbegyűjtő egységében adtak vért, a község mindhárom településén. A különleges kialakítású kamion minden körülményt biztosít a zavartalan véradáshoz, mondta el lapunknak dr. Miroslav Petković, а Vajdasági Vérátömlesztési Intézet munkatársa.

Lakatos János felvétele

Lakatos János felvétele

– Ez egy új mobilegység, amelyet egy héttel korábban kapott az intézet. Akkor került sor az első véradási akcióra a vajdasági parlament előtt. Az új egységet terepi munkára szánták, s az a célunk, hogy javítsuk a vérbegyűjtési akciók hatékonyságát. Ez nagyon praktikus dolog, a helyszínre érkezést követően 10 perc kell a felszerelésére és máris dolgozni tudunk. Rendelkezik egy véradásra kialakított résszel, a vér tárolását biztosító résszel és saját energiaforrása is van. A beltér teljes mértékben légkondicionált – mondta Petković, majd arról is szólt, hogy a mobil vérbegyűjtő egységgel egész Vajdaság területét lefedik. Végezetül azt is megtudtuk tőle, hogy a mobil egység még próbaüzemben dolgozik, de a véradók nagyon kedvezően fogadták az újítást.

A Vöröskereszt kishegyesi községi szervezete éves szinten három véradási akciót szervez, számolt be lapunknak Fontányi Andor, a szervezet titkára. Ezek az akciók egyszerre zajlanak a község mindhárom településén. Most az új mobil vérbegyűjtő egység először Kishegyesen, majd Szeghegyen fogadta a véradókat, s végül Bácsfeketehegyen fejezte be a munkát. A tapasztaltak alapján a titkár elmondta, hogy az intézet munkatársai sokkal színvonalasabb munkát tudtak végezni a mobilegységnek köszönhetően, a községbeli önkéntes véradók pedig elégedettek voltak a körülményekkel. Kishegyes községben 300 bejegyzett véradó van, és egy-egy akción 70–80-an szoktak részt venni községi szinten, tudtuk meg Fontányitól, aki végezetül arról is beszámolt, hogy pénteken Vrnjačka Banjáról érkeztek vendégei a Vöröskeresztnek. Velük hosszú távú együttműködést terveznek a véradással kapcsolatban.