2024. március 28., csütörtök

Kézműves tábor Bajsán

A bajsai Etno kör 16. alkalommal tartott kézműves tábort – Idén 15 szakelőadó tanította a különböző generációkat

Tizenhatodik alkalommal zajlott Bajsán a Nemzetközi szövő-, hímző-, és kézműves tábor az Etno Hagyományápoló Kézművesek Köre szervezésében. A foglalkozások pénteken fejeződtek be, amikor is a délutáni órákban kiállították a héten készült munkákat, a gyerekek előadták a táborban elsajátított gyermekjátékokat, és citeraszó lengte be a galériaként szolgáló Etno ház udvarát. A kreativitás, a kézművesség, illetve a hagyományápolás nem ismer korhatárt, ezért ezúttal is gyermek-, ifjú és felnőttkorúak érkeztek kézműveskedni, tudtuk meg Szuhankó Ruzsenától, az Etno elnökétől, a találkozó főszervezőjétől.

A 16. Etno tábor résztvevői (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

A 16. Etno tábor résztvevői (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

– Az idei évben 15 szakelőadót tisztelhettünk körünkben, akikkel fontunk, szőttünk, hímeztünk, illetve fonállal, cérnával, vesszővel, gyékénnyel, csuhéval, rongygombolyaggal dolgoztak a táborozóinkkal. Emellett érdekes agyagedények is születtek. Mint általában, most is reggelivel kezdtük a napot, körülbelül 13 óráig, vagyis az ebédig munkálkodunk, 15 óráig pihenhettek a felnőttek, addig a gyerekek népi gyermekjátékokkal foglalkoztak. A résztvevőink között vannak magyar és szerb ajkúak is, oktatóink egy része pedig Magyarországról érkezett. A vidék újratelepítésével közel 300 éve a családok hozták magukkal a származásuk tájegységének kézműves hagyományát is – mondta el az Etno elnök asszonya. Ezúttal a Békés megyei kézimunkázó hagyományokkal ismerkedhettek meg a részvevők, az eredetileg matematika–fizika szakos tanár, Lukács Eszter közreműködésével.

– A békési hímzés különlegessége, hogy mindig azsúrozással fejezzük be. Nagyon fontos, hogy olyan alapanyagot válasszunk hozzá, ami számolható. A színeiben az egészen pasztell, nyers színek dominálnak, mint a drapp és az ekrü, a motívumában a régi ködmönkészítő mesterek munkáiból táplálkozik. Minden nemzetnek meg volt a maga stílusa, a román ködmön például bordó színnel hímzett. Békés mellett még Mezőberényben készítették a magyar ködmönt. Ezek a legegyszerűbbek, a legletisztultabbak, legkevesebb színnel készültek, kétfajta olajzölddel és oxid, vagy óarany sárgával – mesélte egyebek mellett Lukács Eszter a békési hímzésről.

Legeza Márta a Hagyományok Házából érkezett többedik alkalommal Bajsára. Évekkel ezelőtt a tájszobák felállításánál is már szakmai segítséggel látta el a helyi hagyományápolókat.

– Kosárfonó-szakoktatóként tevékenykedem a Hagyományok Házában, itt Bajsán vesszőtárgyakat alkottunk, illetve gyermekjátékokat tanítottam. Madáretetőket, szappantartókat, fogkefe- és ceruzatartókat, játékokat készítettünk vesszőből. Ezek a tárgyak egyébként beleillenek egy modern háztartásba is – mondta el a Hagyományok Háza szakoktatója.

Végezetül Szuhankó Ruzsenától megtudtuk, hogy az idei tábort is támogatók segítségével sikerült megvalósítani. A falubeliek kaláccsal és gyümölccsel járultak hozzá a kötetlen hangulathoz, Topolya Község Önkormányzata, a bajsai helyi közösség, valamint a tartományi oktatási titkárság pedig anyagilag támogatta a tábort.