2024. április 25., csütörtök

Fókuszban a néptánc és népzene

A bácsfeketehegyi művelődési egyesület részt vett a Csoóri-programban – A kitartó munka eredményeket hoz

A  Bácsfeketehegy Magyar Művelődési és Helytörténeti Egyesület az elmúlt időszakban nagy erőfeszítéseket tett, hogy magas színvonalra emelje a néptánccsoportjai és népzenészei tudását. Ebben anyaországi támogatást kaptak, számolt be lapunknak Sárközi István, az egyesület munkatársa.

A Mákvirág tánccsoport és Szakács Tamás (Fotó: Lakatos János)

A Mákvirág tánccsoport és Szakács Tamás (Fotó: Lakatos János)

– A magyarországi Csoóri Sándor Alap kedvezményezettje volt a bácsfeketehegyi művelődési egyesület. A programba mint Feketics Művelődési Egyesület léptünk bele, viszont a program folyamán felvettük a Bácsfeketehegy Magyar Művelődési és Helytörténeti Egyesület nevet. A programot még én kezdtem, mint elnök, de már Hajvert Lódi Andrea új elnök fogja befejezni. Két programban vettünk részt, az egyik a néptáncra, a másik pedig a népzenére fókuszál. A néptánc-fejlesztési program a Mákvirág ifjúsági néptáncegyüttesről szól. Szakács Tamás, a Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület néptáncosa és néptáncoktatója vitte végig a programot. Ő már 5 éve dolgozik a bácsfeketehegyi néptáncosokkal, és a pályázatunkba belefoglaltuk az ő oktatói díját is. Emellett sikerült varratni szatmári népviseletet, és sikerült elérni, hogy a teljes ifjúsági tánccsoportot tetőtől-talpig felöltöztettük. Eddig csak a lányoknak tudtunk ruhát varratni, most viszont a fiúk is kaptak viseletet – mondta el Sárközi, majd arról is szólt, hogy az volt a céljuk, hogy kis gyerekcsoportból egy ifjúsági csapatot kovácsoljanak össze. Véleménye szerint ez sikerült, hiszen részt vettek az óbecsei Kőketáncon, ahol a csoport arany minősítést kapott. Hosszú távú tervük, hogy a csoport tagjai kitartsanak egymás mellett, és felnőtt korban is képviseljék Bácsfeketehegyet. A munkatárs  arról is beszámolt, hogy a néptáncegyüttesnek számos fellépése van. Most nyári szünetet fognak tartani, s a következő nagy fellépésük őszre, a szüreti napokon lesz.

A művelődési egyesület másik jelentős programja a népzeneoktatás. Ennek kapcsán Sárközi kiemelte az iskola és a művelődési egyesület kapcsolatát.

– A művelődési egyesület és az általános iskola között nagyon jó viszony van, ugyanazokkal a gyerekekkel dolgozik az iskola és a művelődés is, egy együttműködés keretében. Szakács Zoltánt kértük fel, hogy valósítsa meg a programot, ő tamburaoktatással foglalkozik és magyar népzenét oktat a mindenkori felsősök számára. Emellett a Juhász zenekar bevonásával egy népzenei tábort is szerveztünk. Sikerült új kottatartókat és pengetős hangszereket beszereznünk, s nagyon fontos, hogy végre sikerül forgatni egy népszerűsítő kisfilmet az ifjúsági tamburazenekarról. Ezt Baráth Attila készíti és hamarosan feltöltjük a világhálóra is – számolt be a munkatárs, majd arról is szólt, hogy a jövőben is szeretnének részt venni a Csoóri Sándor Alap pályázatain és más hasonló pályázatokon. Az egyesület állandó támogatója Kishegyes község önkormányzata és a bácsfeketehegyi helyi közösség.

Bácsfeketehegyen jelenleg 4 tánccsoport működik, számolt be lapunknak Szakács Tamás néptáncoktató.

– A legkisebb tánccsoport az Aprócskák nevet viseli, őket követi a Sziporka. A két csoport az idén vált szét, mert nagyon sok gyerek volt. Őket követi a Mákvirág, akikkel a legkomolyabb munka folyik, a legidősebb csoport pedig a Kónya, akik szívvel-lélekkel dolgoznak. A munka külön-külön folyik csoportonként, de végül egy közös műsort raktunk össze. A gyerekek somogyi táncokat tanultak, azon belül ugróst és frisst. A Mákvirág szatmári táncokat dolgozott fel, a Kónya pedig szintén somogyit – mondta el az oktató.

A néptánccsoportok számára heti két próbát tartanak, plusz egy gyakorló próbát. A próbafolyamatban segítséget nyújt Szakál Nikolett és Szebenyi Kinga, tudtuk meg Szakácstól, aki azt is kiemelte, hogy csoportok számára nagyon jó háttér van biztosítva. Ő adja az anyagot, a gyerekek adják a tánc szeretetét, és ez így együtt nagyon szép eredményeket hoz, fogalmazott.