KERÉKPÁROZÁS – TOUR DE FRANCE

Kire figyeljen a címvédő?

Antalovics Péter

2019. július 6., 09:39 >> 2019. július 7., 05:30

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

Az Ineos két sztárja (Geraint Thomas és Egan Bernal) akár egymás ellen is versenyezhet a Touron

Az Ineos két sztárja (Geraint Thomas és Egan Bernal) akár egymás ellen is versenyezhet a Touron

Minden idők legjobb kerékpárosa, a belga Eddy Merckx első győzelmének 50 éves jubileuma tiszteletére Európa fővárosában, Brüsszelben rajtol el ma 106. alkalommal a Tour de France, az országúti kerékpározás legnagyobb viadala. A háromhetes, 21 szakaszból álló, 3460 kilométeres erőpróbának 22 csapat 176 versenyzője vág neki.

Belgiumban két teljes napot tölt a mezőny. A mai, viszonylag sík etap után vasárnap egy rövid (27 km), lankás csapatidőfutam vár a bringásokra, akik hétfőn tekernek át francia földre. Az első, szokatlanul hosszú hét egészen jövő hétfőig tart, ez idő alatt a csütörtöki komoly hegyi befutó fogja először megmutatni az erőviszonyokat. A középső hét már meghozza a magashegyi napokat, hiszen a mezőny beér a Pireneusokba. Csütörtökön, szombaton és vasárnap is komoly emelkedőkön – például a Tourmalet-n – vezet át az útvonal, ráadásul ezt a ritmust a pénteki 27 kilométeres egyenkénti időfutam némiképp meg is törheti.

Ahogy az lenni szokott, a „tűzijátékot” és a döntő hegyi csatákat az utolsó héten láthatjuk. A 16–17. szakasz kisebb dombjaival könnyed bemelegítés lesz a sorrendben következő három alpesi napra: csütörtökön két kiemelt kategóriás hegyóriást, a 2360 méter magas Izoard- és a 2642 méteres Galibier-csúcsot kell megmászni, igaz, a cél a lejtmenet után lesz. Pénteken az Iseran-csúcs 2770 méterre viszi fel a kerékpárosokat, a befutó pedig a Tignes-hegy tetején lesz. Szombaton két „könnyebb” emelkedő után a monumentális, 33 kilométer hosszú Val Thorens emelkedője az utolsó esély lehet az összetettbeli küzdelemre, mielőtt másnap a párizsi Champs-Élysées-n véget érne a Tour.

A négyszeres győztes Chris Froome távolmaradásával a Giróhoz hasonlóan ismét kiszámíthatatlan küzdelem várható az összetett sikerért. Froome csapattársa, a sárga trikót védő, tavaly a főnök árnyékából kilépő Geraint Thomas természetesen 1-es rajtszámmal, az Ineos első embereként szerepel a rajtlistán, ám sokak szerint a csapat fiatal kolumbiai szenzációja, Egan Bernal lehet a kiemelt ember, főleg, ha a hegyekben bővelkedő útvonalra tekintünk. Az erős Ineos-tandemnek azonban korántsem lesz olyan könnyű dolga, mint ahogy az elmúlt évek során megszokhatta a brit sor. Az idei Giro-második Nibaliról minden háromhetesen esélyesként kell beszélni, a Movistar pedig saját hagyományaihoz híven ismét több kapitányt hozott, hiszen Quintana, Valverde és Landa is indul. A Tour-felvezetőversenynek számító Dauphinét nyerő Fuglsang is egyértelműen pódiumra pályázhat, ahogyan a francia Bardet–Pinot páros, a Roglič hiányában újra a Jumbo első embereként tekerő Kruijswijk, és egy kis szerencsével még egész sor bringás: Porte, Urán, Buchmann, Adam Yates, Martin, Aru, Mollema, Zakarin, Kelderman…

A ponttrikóra ismét a szlovák Peter Sagannak van a legnagyobb esélye, ám a hetedik zöldjéért hajtó háromszoros világbajnokon kívül is bő felhozatal lesz sprinternagyágyúkból, elég csak Vivianit, Kristoffot, Groenewegent, Matthewst vagy Ewant említeni.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége