2024. április 26., péntek

Indul a tizenkettedik MAdT!

Idén drámapedagógiai csoport is indul az amatőr és diákszínjátszók táborában

Július 7. és 14. között tizenkettedik alkalommal szervezi meg a Vajdasági Magyar Amatőr és Diákszínjátszók Táborát a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség. A három ország magyarlakta területeiről érkező amatőr színjátszók szakmai kompetenciafejlesztését célzó foglalkozásokat az idén is neves szakemberek vezetik. A táborról, a résztvevőkről és az oktatókról a VMMSZ részéről Sutus Áront, a VMMI részéről pedig Varga Tamást kérdeztük.

A tábor legfőbb célja a résztvevők szaktudásának és kompetenciáinak fejlesztése (Fotó: Gruik Zsuzsa)

A tábor legfőbb célja a résztvevők szaktudásának és kompetenciáinak fejlesztése (Fotó: Gruik Zsuzsa)

Hányan vesznek részt idén a táborban, és milyen csoportok indulnak?

Varga Tamás: – Ötvenen jelentkeztek, ami nagyon szép szám. Az elmúlt évek jelentkezőinek száma negyvenkettő körül volt. Idén létrehoztunk egy új csoportot: a drámajátékcsoportot. Ez főleg a drámapedagógia vonalán fog haladni. A több jelentkező mégsem magyarázható ezzel, hiszen egy másik csoport megszűnt, tehát ugyanannyi csoportunk van, mint eddig, csupán az egyes csoportok létszáma nőtt.

Sutus Áron: – Három színészcsoportunk van, ők korosztály és felkészültség szerint vannak szétosztva. Van egy rendezői csoport, ahova az amatőr színjátszó csoportok rendezőit várjuk, vagy más, rendezői vénával megáldott embereket. Van egy mozgásszínházi csoport, illetve az új drámacsoport. Ami idén már nincs, az a rendezők saját színjátszó csapata, akiket mi verbuváltunk, és akiket a rendezői csoport tagjai megrendezhettek.

Mit lehet tudni az idei jelentkezőkről?

Varga Tamás: – Főleg amatőrök jelentkeztek, köztük pedagógusok is. A korosztály nagyon szórt: 14-15 éves kortól egészen 60 éves korig. Szlovéniából, Magyarországról és Vajdaságból is érkeztek jelentkezések. A többség idén is vajdasági, de mindig nyitunk más területek felé is. Vannak visszatérő és új jelentkezők is. Lendván éppen történt egy csere: akik tavaly voltak, idén nem jönnek, de jön helyettük más. Magyarországról is főleg újak jönnek, a vajdaságiak összetétele pedig ebből a szempontból vegyes. Vannak olyan MAdT-osok is, akik a kezdetektől fogva itt vannak, több csoportot végigjártak. A MAdT-ban az a jó, hogy a szakmai tudás sok területen erősen képviselve van, és az amatőr színjátszó közösség minden területen ki tudja magát próbálni.

Kik az oktatók az idén?

Varga Tamás: – A három színjátszó csoport oktatói Sardar Tagirovsky, aki tavaly a középső korosztályt vezette, idén pedig a fiatalokkal fog foglalkozni, Balázs Áron, aki a középső korosztály oktatója, a legidősebbek oktatója pedig Fazakas Mihály. A mozgásszínházi csoport Molnár G. Nóra vezetésével indul, a rendezőcsoportot Perényi Balázs fogja vezetni, a drámajátékcsoportot pedig Komáromi Sándor. A tábornak mindig van egy beszédtanára, aki már évek óta Hernádi Kriszta, illetve itt lesz még Oláh Tamás is mint dramaturg. Ő már nagyon régóta jelen van a MAdT-ban, résztvevőként kezdte, most már oktatóként jön vissza.

Milyen szempontokat vettetek figyelembe az oktatók felkérésénél?

Sutus Áron: – Fontosnak tartottuk, hogy elismert, magas fokú szaktudással rendelkező szakembereket válasszunk. A tábor lényege nem egy produkció elkészítése, hanem a szaktudás fejlesztése, a kompetenciafejlesztés, ezért mindig olyan oktatókat keresünk, akik pedagógusi vénával is rendelkeznek. Törekszünk arra, hogy a legjobb oktatókat hozzuk el, és két-három évente igyekszünk újítani, oktatókat váltani. Azt is fontosnak tartjuk, hogy vajdasági oktatóink is legyenek. Az újvidéki Művészeti Akadémiáról nagyjából mindegyik tanár volt már oktató a táborban. Ez azért is fontos, mert így ők is láthatják, hogy milyenek a merítési lehetőségek az elkövetkező évek felvételiztetéséhez. Láthatják, kikre számíthatnak, kiket lehet úgy fejleszteni, hogy az akadémia felé irányítsák az érdeklődésüket. Másrészt a tábor résztvevői haza is viszik az itt megszerzett tudást, ami azután a saját településükön, a saját közösségükben kezd el működni. Barátságok is mindig kialakulnak, a későbbiekben közösen mehetnek különféle rendezvényekre, sőt szakmai segítséget is kérhetnek egymástól. Az a legfontosabb, hogy új szemléletet lássanak, új oktatókkal találkozzanak, akik friss tudást képesek átadni nekik.