2024. április 24., szerda

Kína és Vajdaság újabb közös lehetőségei

A gazdaság terén várható gyümölcsöző partnerség

Együttműködési szerződést írt alá pénteken Igor Mirović tartományi kormányfő és Ye Dongsong, a kínai Hebei tartománybeli Kínai Népi Konzultációs Konferencia elnöklője Újvidéken.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

A két fél megállapodott abban, hogy a gazdasági együttműködés fejlesztése, különösen a gazdasági innováció és az újszerű technológiák terén valósítanak meg beruházási projektumokat. Tapasztalatot cserélnek a mezőgazdaság, az oktatás, a turizmus és a kultúra terén, a két ország között elfogadott nemzetközi együttműködési feltételeknek megfelelően.

A szerződés megkötése után Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke fogadta a kínai küldöttséget.

– A két ország közötti együttműködés folyamatosan fejlődik és konkrét tartalmat kap. Közös feladatunk, hogy tartományi szinten megtegyünk mindent annak érdekében, hogy az együttműködés a lehető legrövidebb időn belül konkrét projektumokkal gazdagodjon – mondta Pásztor István.

– Szerbia és a Kína őszinte barátságot és stratégiai partnerséget ápol. A megbeszélés és az aláírt dokumentum révén a jövőben számos olyan fontos projektumban fogunk közösen tevékenykedni, amely mindkét régió számára nyereséges lehet – mondta Mirović.

Ye Dongson kiemelte, hogy Szerbia az első ország, amely csatlakozott az Egy Övezet Egy Út programhoz.

A találkozón a felek megállapodtak abban, hogy novemberben Vajdaság gazdasági küldöttsége részt vesz azon a Digitális Technológiai Vásáron, amelynek Hebei tartomány ad otthont. Ezt követően a kínai delegáció tagjai az újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Vásár vendégei lesznek. Mirović emlékeztetett arra, hogy Vajdaság összesen 39 állammal, régióval és tartománnyal működik együtt a világ minden tájáról.

Hebei tartomány Kína egyik legfejlettebb régiója, amely 75 millió lakost számlál, és 450 milliárd dollár értékű GDP-vel rendelkezik. Az ország két legvirágzóbb ipari régiójának a szívében helyezkedik el, Peking környékén. Észak-Kína legnagyobb és legfontosabb ipari régió bázisa.