2024. április 19., péntek

Egyre népszerűbb a Tanszék

Turi Orsolya felvétele

Turi Orsolya felvétele

Július elsején felvételiztek a Magyar Tanszék jövendőbeli hallgatói a Bölcsészettudományi Karon. Irodalmi, majd nyelvtantesztet töltöttek ki a jelentkezők, ami után irodalmi és nyelvtani szóbeli vizsga következett. Dr. Toldi Éva tanszékvezető elmondta, hogy a korábbi évek során folyamatosan csökkent a felvételizők száma (tavaly mindössze tízen voltak), az idén viszont ez a tendencia megállt, sőt: húszan jelentkeztek. A tanszékvezető hangsúlyozta:  Azért fontos, hogy a lehető legnagyobb létszámmal induljunk, mert egyértelmű, hogy sok helyen káderhiány jelentkezett az intézményekben – a médiából szinte állandóan felkeresik tanszékünket és hallgatóinknak munkaviszonyt ajánlanak vagy szeretnék, ha bedolgozó munkatársakká válnának. Nagy a hiány a fordítókból, rájuk is nagy szükség lenne, emellett a tanári szakma is igen keresett. Tudatosítani kell a tanulókban azt, hogy érdemes ide bejönni, a szülőkben pedig azt, hogy azokkal a végzettségekkel, amelyeket a tanszék kínál, munkát lehet kapni! – hallottuk a tanszékvezetőtől.

Török Gabriella szerint összességében jól sikerült a felvételije: Számomra a nyelvtan szóbeli volt a legnehezebb, ennek ellenére úgy érzem, összességében jól sikerült, bár a tanárnő azt mondta, hogy van mit pótolni. A legkönnyebb rész az irodalmi teszt volt, hasonló teszteket töltöttünk ki a nyílt napon is. Az egyetemi életet már nagyon várom, a koleszt, a városi nyüzsgést és azt is, hogy olyan dolgokról tanuljak, amelyek érdekelnek.

Raffai Dominik elmesélte, hogyan készült fel a felvételire: Miután a tanárnőktől elkaptuk a korábbi teszteket, melyek alapján fel tudtunk készülni a felvételire, két héten keresztül tanultam kisebb-nagyobb kihagyásokkal. Érdekes élmény lesz számomra az, hogy Újvidéken tanulhatok majd tovább, mivel falusi gyerekként a nagyvárosba csöppenni alapjában izgalmas! Sok jót hallottam erről az egyetemről, és az évfolyamtársak zöme is szimpatikus.

A Magyar Tanszék lelkes hallgatóinak és szervezőmunkájának köszönhető az, hogy az idén növekedett a tanszékre felvételizők száma, valamint az, hogy a Tanszéknek a népszerűsége is jelentősen megnőtt. Az iratkozás július tizedikén lesz.